1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Konut Erişimi ve Yüksek Kira Sorunları Üzerine Değerlendirmeler

Konut Erişimi ve Yüksek Kira Sorunları Üzerine Değerlendirmeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Faiz Sarmalı ve Konut Erişimi

2018 yılından bu yana ‘faiz sarmalı’na girildiğini vurgulayan Süleyman Çetinsaya, yüksek faiz oranlarının vatandaşları konut edinmekten uzaklaştırdığını belirtti. Özellikle deprem riski altında, her bireyin yeni ve güvenli bir konuta erişim hakkının olması gerektiğini ifade eden Çetinsaya, “Faiz oranlarının tek haneli rakamlara, yani yüzde 10’lara düşmesi gerekiyor ki vatandaşa ev satışı gerçekleştirebilelim; bunun için öngörüm 2026 yılı” dedi.

2024 Projeleri ve Yatırım Değerleri

Artaş’ın 2024 yılında tamamlamayı planladığı 6 proje ile ilgili bilgi veren Çetinsaya, bu projelerin bir yılda toplam 821 bin metrekarelik inşaat alanına imza atacaklarını dile getirdi. Projelerin toplam yatırım değerinin 1-1.5 milyar dolar arasında olduğunu belirten Çetinsaya, şimdiye kadar toplamda 40 bin konut ürettiklerini aktardı.

Kira Sorunları ve Çözüm Önerileri

40-50 bin TL kira nasıl ödenir? diyen Çetinsaya, yüksek kira fiyatlarının günümüzde önemli bir sorun haline geldiğine dikkat çekti. “Bir ev sahibi olmanın ne demek olduğunu çok iyi bildiğim için ömrümüzü bu işe adadık. Kirada yaşamak doğru bir seçenek değil. Bugün kiralık ev fiyatları oldukça yükseldi; 40-50-100 bin lira gibi rakamlarla karşılaşıyoruz. İnsanlar ne kadar maaş alıyor da bu kiraları ödeyebiliyor? Biz kiraya vermiyoruz, bizden alanlar kiraya veriyor. Biz ihtiyaç sahibi olanlara ev satıyoruz. Eğer ev eskiyse, alıcı gelip alıyor. Kira rakamlarını duyduğumda gerçekten şaşırıyorum; ne kadar maaş alıyorsun da bu kiraları ödeyebiliyorsun? Ya mahkemelik olacaksın ya da başka bir yere gitmek zorunda kalacaksın” ifadeleriyle bu durumu özetledi.

Cendere’de Yeni Proje Geliştirme

Süleyman Çetinsaya, hazırlıkları tamamlanan yeni projeleri hakkında da bilgi verdi: “Gelecek yıl başlayacağımız birkaç proje var. Bu kapsamda, 2025 yılında İstanbul Cendere’de yeni bir projeye başlayacağız. Eski Eczacıbaşı serum fabrikasının olduğu alanda konut ve ofis projeleri geliştireceğiz. Vadi İstanbul’un devamında iki ada projemiz de bulunuyor. Toplamda 500 bin metrekare inşaat alanı oluşturmayı hedefliyoruz. Cendere’den Kemerburgaz’a giden yolun yapım maliyeti 500 milyon TL, yani yaklaşık 15 milyon dolar. Biz, gittiğimiz her yerde yolları kendimiz inşa ediyoruz; belediyeden herhangi bir talepte bulunmuyoruz. Vadi İstanbul’da gördüğünüz yollar ve altyapının geliştirilmesi de tamamen bize ait.”

Konut Erişimi ve Yüksek Kira Sorunları Üzerine Değerlendirmeler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!