Konya’da Obruk Tehlikesi: Çiftçiler Tedbirli
Konya’nın Reşadiye Mahallesi’nde çiftçilik yapan 44 yaşındaki Lütfi Gülbahar, 100 dekarlık arazisinde yıllar içinde derinlikleri 10 metreden fazla, çapları ise 50 metreyi bulan 8 obrukun oluştuğunu belirtti. Gülbahar, yer altı kuyusundan sulama yaparak tarım faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti.
Gece Çalışmanın Tehlikesi
Obruklarla dolu bir tarlada çalışmanın oldukça tehlikeli olduğunu vurgulayan Gülbahar, “Obruklarla yaşam zor, her an bir şey olacakmış gibi endişeliyiz. Korkuyoruz ama buna da alıştık. Bu tarlada toplamda 8 obruk var. Bu obrukların çevresinde tarla sürmek ve ekim yapmak oldukça zor. Gece çalışmak kesinlikle tehlikeli, çünkü içine düşsen yardım edecek kimseyi bulamazsın. Bu yüzden gündüzleri çalışmak zorundayız.” dedi.
Obruk Tehdidi Hala Devam Ediyor
Gülbahar, “Tarlayı hazırladık ve ekim işlemine başladık. Eğer yağmur yağmazsa sulama yapmamız gerekecek. Yağışları dört gözle bekliyoruz. 2002 yılında bu tarlada obruk yoktu, ancak 2012’den itibaren obruklar oluşmaya başladı. Her yıl neredeyse bir obruk meydana geliyor. Derinlikleri 10 metreyi geçiyor ve çapları oldukça büyük. Obruk tehdidi de hâlâ devam ediyor. Bu durum sadece benim tarlamda değil, çevredeki komşuların arazilerinde de görülüyor.” ifadelerini kullandı.
Obrukların Etrafında Zorlu Çalışma
Tarlada ekim işlemini gerçekleştiren operatörlerden Ali Karakaya, 20 yıldır bu bölgede çalıştığını belirterek, “Bu bölgede yaklaşık 250 obruk var. Tedirgin bir şekilde ekim işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Hububat ekimi yaparken her tarafın köstebek yuvası gibi obruklarla dolu olması işleri zorlaştırıyor. Gece çalışmak imkansız, her yer çukur dolu. Oburukların yanından geçerken korku hissediyorsun. Başka bir yerde olma ihtimali ise daha da kaygı verici. Biçerdöver operatörleri de aynı endişeyi taşıyor. O yüzden bu durum oldukça yorucu ve obrukların etrafında adeta ‘ralli’ yapar gibi çalışmak zorundayız.” diye konuştu.
Kaynak: Sözcü