1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kredi Kartı Limitleri ve Savunma Sanayii Katkı Payı

Kredi Kartı Limitleri ve Savunma Sanayii Katkı Payı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kredi kartı limitinin 100 bin TL’yi aşan kullanıcılarından, savunma sanayisine katkı sağlamak amacıyla her yıl 750 TL ek bir katkı payı alınması, birçok bireyin kredi kartı limitlerini düşürme yönünde adımlar atmasına sebep oldu. Ancak ekonomi yazarı Nazlı Sarp, bu durumla ilgili olarak bir genelgenin yayımlanabileceğini ve bankaların limit düşürme taleplerini reddetme hakkının bulunduğunu ifade etti. AKP tarafından önerilen yasa teklifi, Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na aktarılmak üzere toplamda yıllık 70-80 milyar TL gibi bir gelir artışı hedefliyor.

Yürütme ve yürürlük dahil olmak üzere 12 maddeden oluşan “Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) başkanlığına sunuldu. Bu teklifte dikkat çeken en önemli madde ise, kredi kartı limiti 100 bin liranın üzerinde olanlardan her yıl 750 lira ücret alınması oldu.

Kartlardan 46,5 Milyar Lira Toplayacaklar

Ekonomi yazarı Nazlı Sarp, Sözcü TV’ye yaptığı açıklamalarda, limiti 100 bin TL ve üzeri olan kredi kartı sayısının toplamda 62 milyon civarında olduğunu belirtti. Sarp, “Bu kartları hesapladığınızda, yaklaşık 46,5 milyar liralık bir toplam kesinti ortaya çıkıyor” dedi. Ayrıca, tapu ve kadastro işlemlerinde taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira alınacağını hatırlatan Sarp, yıllık ortalama konut satışı verileri göz önüne alındığında buradan da yıllık yaklaşık 2 milyar lira kaynak sağlanacağını ifade etti.

Hazine’nin Nakit Açığı 1,5 Trilyon Lira

Sarp, Hazine’nin 9 aylık nakit açığının 1,5 trilyon lira olduğunu hatırlatarak, “Bu durum, adeta iğneyle kuyu kazmak gibidir. Bir şeyleri adaletsiz bir şekilde bir kesimin üzerine yığmak anlamına gelir. Buradan toplanacak parayla açığın çok küçük bir kısmı bile kapatılamıyor. Diğer taraftan, bu durum vatandaşın mağduriyetini artırıyor” şeklinde konuştu.

Bankalar Limit Düşürecek Mi?

100 bin liranın üzerinde kredi kartı bulunan ve 750 TL’lik savunma sanayii katkı payını ödemek istemeyen vatandaşlar, kredi kartı limitlerini azaltmayı düşünmektedir. Ancak, kartlı harcamalarla yaşamlarını sürdüren bireyler, limitlerini fazla düşürmekte isteksiz. Çoğu kişi, limitlerini 90-95 lira seviyesine çekmek istediklerini belirtmektedir. Bankaların bu talepleri kabul edip etmeyeceği ise henüz belirsizliğini koruyor. Sarp, bankaların limit düşürme taleplerini kabul etmemesi amacıyla bir genelge yayınlanabileceğini vurguladı.

Kaynak: Sözcü

Kredi Kartı Limitleri ve Savunma Sanayii Katkı Payı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!