1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kredi Kartı Limitlerine Yeni Düzenleme ve Artan Başvurular

Kredi Kartı Limitlerine Yeni Düzenleme ve Artan Başvurular

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kredi Kartı Limitlerine Yönelik Yeni Düzenleme

Kredi Kartı Limitlerine Yönelik Yeni Düzenleme

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Meclis’e sunmuş oldukları yeni kanun değişikliği teklifi ile birlikte, 100 bin lira ve üzerindeki kredi kartı limitine sahip olan vatandaşlardan, yılda bir kez olmak üzere 750 liralık ‘savunma sanayii katkı payı’ kesintisi yapılmasını önermiştir. Bu öneri, Türkiye’deki yüksek enflasyonun etkisiyle bankaların peş peşe gerçekleştirdiği limit artışları sonucunda ortaya çıkmıştır.

Sonuç olarak, 100 bin liralık kredi kartı limitine sahip olanların sayısı 62 milyona ulaşırken, bu düzenlemenin hayata geçmesi durumunda yıllık olarak 46.5 milyar liralık bir kesinti yapılacağı öngörülmektedir.

Kredi Kartı Limit Düşürme Başvuruları Artıyor

Türkiye’deki tüm kredi kartları arasında %47.9 oranla 100 bin TL ve üzerindeki limite sahip vatandaşlar, bu düzenlemenin duyulmasıyla birlikte kredi kartı limitlerini düşürmek için ardı ardına başvurular yapmaya başlamıştır. Kredi kartı limitini düşürmek için izlenecek prosedür, bankadan bankaya değişiklik göstermekte; ancak genel olarak tüm bankalar bu talebi mobil ya da internet bankacılığı aracılığıyla kabul etmektedir. İşlemi kendi başına gerçekleştiremeyenler, banka şubesine giderek kredi kartı limitlerini 100 bin liranın altına çekebilirler.

Kart limiti düşürme işlemi için herhangi bir ek belge sunulmasına gerek bulunmamaktadır ve işlem genellikle birkaç dakika içerisinde tamamlanmaktadır.

Ekonomi Yönetimi Hedeflerine Ulaşıyor

Ekonomi Yönetimi Hedeflerine Ulaşıyor

Geçtiğimiz yıl göreve gelen ekonomi yönetimi, enflasyonu yüksek seyretmesinin nedenlerinden biri olarak kredi kartlarındaki aşırı kullanımını göstermiştir. Bankacılık sektöründeki kaynaklar, önümüzdeki günlerde kredi kartı limitlerinin aşağı yönlü güncellemelerle yeniden değerlendirileceğini belirtmişti. Meclis’e sunulan bu değişiklik önerisi sonrasında, bankaların herhangi bir karar almasına gerek kalmaksızın, birçok kişinin kendi isteğiyle kredi kartı limitlerinde kısıtlamaya gitmesi, ekonomi yönetiminin hedeflerini gerçekleştirmesine olanak tanımıştır.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, Türkiye’deki ortalama kredi kartı limiti ile ortalama gelir arasındaki ilişki son yıllarda giderek zayıflamış; Türkiye’nin kredi kartlarında gelir/limit oranı, en sağlıksız ülkeler arasında yer almaktadır.

Kaynak: Sözcü

Kredi Kartı Limitlerine Yeni Düzenleme ve Artan Başvurular
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!