Avrupa ve Amerika’da artış gösteren kuş gribi vakalarının ardından, Türkiye’de de benzer durumların yaşanması, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) ve Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) başkanlarının açıklamalarda bulunmasına neden oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı, Konya’nın Meram ilçesinde yumurta üretimi yapan bir işletmede kuş gribi vakasının tespit edildiğini duyurdu. Bu durum üzerine bölge karantinaya alındı ve ilk ölüm vakasından itibaren tespit edilen veya bulaşma riski taşıyan hayvanların, yumurtaların ve yemlerin imhası sürecine başlandığı belirtildi. Ancak, ülkede salgın olarak tanımlanabilecek bir durumun olmadığı ifade edildi.
Yumurta Üreticileri ve Sektör Temsilcilerinin Açıklamaları
YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, Türkiye’nin 2005 yılından bu yana bu virüsle yaşamayı öğrendiğini ve bunun sektörde bir deneyim oluşturduğunu vurguladı. Meram bölgesindeki işletmede yapılan denetimlerde hastalığın tespit edilmesiyle birlikte bölgenin hemen karantina altına alındığını belirten Afyon, “Durum şu anda kontrol altında. Sektör olarak korkulacak bir şey yok. Oradaki hayvanların, yemlerin ve ham maddelerin girişi ve çıkışı tamamen durduruldu. Vatandaşlar panik yapmasın, piyasada bulunan yumurtalarımız kesinlikle sağlıklı ve ari bölgelerden geliyor.” dedi.
BESD-BİR Başkanı Naci Kaplan ise Türkiye’nin göçmen kuşların göç yolu üzerinde yer aldığını, bu nedenle Meram bölgesindeki yumurtacı tavukların ilkbahar ve sonbaharda yabani kuşlardan hastalık kapmasının olasılığının yüksek olduğunu ifade etti. Bakanlığın, hastalığın tespit edildiği 10 kilometrelik çevreyi hızla karantinaya aldığını ve hastalıklı hayvanların itlafına yönelik kararlar aldığını belirtti. Kaplan, “Broiler” olarak bilinen etlik piliç ve diğer illerdeki yumurtacı kanatlı üretiminin güvenli olduğunu vurgulayarak, “Hastalıkla ilgili itlaf işlemleri devam ediyor. Ardından bölgedeki dezenfeksiyon işlemleri yapılacak ve karantina süreci sürdürülecek. Sektör olarak daha önce benzer vakalar yaşandığı için bu konuda deneyimliyiz. Herkesin içi rahat olsun, her şey kontrol altında.” şeklinde konuştu.
İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkiler
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akan, kuş gribinin dünya genelinde görülebilen bir hastalık olduğunu ve son dönemlerde vaka sayısında artış olduğunu belirtti. Özellikle Kuzey ve Orta Avrupa ile Kuzey Amerika’daki vakaların sayısının yüksek olduğunu kaydeden Akan, Türkiye’de benzer vakaların görülmesinin normal olduğunu ifade etti. “Geçmiş yıllarda da kuş gribi vakalarıyla karşılaştık. Sektörün bu konudaki deneyimi oldukça büyük. Bakanlığın bu konuda dünya standartlarında uygulamaları mevcut. Alınacak önlemlerle birlikte hastalığın herhangi bir tehlikesinin olmayacağına inanıyorum.” dedi.
Akan, insan sağlığı açısından herhangi bir tehditin bulunmadığını vurgulayarak, “Dünya genelinde vaka sayıları düşük ve olumsuz bir durum beklemiyoruz.” diye ekledi. Bakanlığın hem merkezi hem de yerel teşkilatlarının hastalıkla ilgili yapılması gerekenleri etkili bir şekilde uyguladığını belirten Akan, sektörün de Bakanlıkla iş birliği yaparak hastalığın kontrol altına alınması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin iç tüketimi karşılarken ihracatçı bir konumda olduğunu hatırlatan Akan, “Böyle bir vaka çıktığında bazı ülkelere ihracat yapılamıyor. Bu nedenle vakaların kontrolü ve sonraki süreçlerin izlenmesi, iç tüketimin devamlılığı ve artan ürünlerin yurtdışı pazarlara sunulması açısından büyük önem taşıyor.” dedi.
Sonuç olarak, insan sağlığına yönelik olumsuz bir durum yaşanmadan bu sürecin atlatılacağına inanıyorum.