1. Haberler
  2. Dünya
  3. Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye İHA Tehdidi ve Artan Gerginlik

Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye İHA Tehdidi ve Artan Gerginlik

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye Yönelik İHA Tehditi

Kuzey Kore, güney sınırındaki topçu birliklerine, Güney Kore’den gelecek insansız hava araçlarına (İHA) ateş açma emri verdi. Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA’nın aktardığına göre, Genel Kurmay Başkanlığı’ndan bir sözcü, sınırda konuşlu 8 topçu tugayının, yerel saatle 20.00’a kadar ateş için hazır olmasını talep etti. Aynı zamanda, bu birliklere, sınır ötesinden Kuzey’e uçan insansız hava araçlarını vurma emri verildiği belirtildi.

Haberde, Kuzey Kore ordusunun, Güney Kore’nin açtığı ateşe karşılık verme ihtimali nedeniyle ani şekilde tırmanabilecek olası bir silahlı çatışmaya da hazırlandığı ifade edildi. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, 11 Ekim’de yaptığı açıklamada, Güney Kore’nin 3, 9 ve 10 Ekim tarihlerinde propaganda broşürleri taşıyan insansız hava araçlarını Kuzey’in başkenti Pyongyang’a gönderdiğini iddia etti. Bu durumun, ulusal egemenlik ve güvenliğin yanı sıra uluslararası hukukun açık ve ciddi bir ihlali olduğunu vurgulayan Bakanlık, Güney Kore’ye “savaşa dönüşebilecek, silahlı çatışmaya yol açabilecek tehlikeli provokasyona” derhal son vermesi çağrısında bulundu.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı ise Kuzey Kore üzerine insansız hava aracı gönderilmediğini açıklayarak, Pyongyang’ın iddialarını kesin bir dille reddetti. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo-jong, 12 Ekim’de, Güney Kore’den bir daha insansız hava aracı gelmesi durumunda Kuzey’in karşılık vereceğini ve bunun “korkunç bir felakete” yol açabileceğini tehdit etti.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kim’in bu tehditlerine karşılık olarak yaptığı açıklamada, “Açıkça uyarıyoruz ki Kuzey Kore, halkımızın güvenliğine zarar verirse, o gün rejiminin sonu olacaktır.” ifadesini kullandı.

Özetle, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerginlik, insansız hava araçları üzerinden tırmanmakta, her iki taraf da birbirlerine karşı sert uyarılarda bulunmaktadır. Bu durum, bölgedeki güvenlik dinamiklerini daha da karmaşık hale getirmektedir.

Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye İHA Tehdidi ve Artan Gerginlik
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!