Kuzey Kore’nin Hwasong-19 Füze Denemesi
Geçtiğimiz Perşembe, Kuzey Kore’nin gerçekleştirdiği Hwasong-19 füze denemesi, daha önce test edilen tüm Kuzey Kore füzelerine kıyasla çok daha uzun bir süre havada kalmayı başardı. 87 dakikadan fazla havada kalan bu füze, Kuzey Kore’nin en büyük ve en gelişmiş füzesi olarak kayıtlara geçti. Bu deneme, Kuzey Kore’nin en son teknolojiye sahip kıtalararası balistik füzeleri mükemmel bir şekilde üretebildiğini gösterdi. Kuzey Kore’ye göre “dünyanın en güçlü füzesi” olarak tanıtılan Hwasong-19, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un gözleri önünde fırlatıldı.
Kuzey Kore lideri, bu füze denemesini ‘Kuzey Kore’nin dış tehditlere karşı kararlı duruşunun bir sembolü’ olarak nitelendirdi. Bu tür bir deneme, uluslararası arenada önemli bir mesaj vermek amacı taşımaktaydı.
KATI YAKIT KULLANIMI
Uzmanlar, Kuzey Kore medyasının fırlatmaya ilişkin paylaştığı fotoğraflarda görülen egzoz alevlerinin rengi ve şeklinin, füzenin önceden doldurulmuş katı yakıt kullandığını gösterdiğini belirtiyor. Katı yakıt kullanımı, bu tür füzelerin daha çevik olmasını sağlarken, sıvı yakıtlara göre radarlarda tespit edilme olasılığını da azaltıyor. Ancak, Hwasong-19’un ihtişamı ve büyüklüğü, onu savaşta kullanılabilirlik açısından dezavantajlı hale getirebilir. Uzmanlar, bu füzenin hava savunma sistemleri tarafından kolaylıkla engellenebileceğini ifade ediyor.
UZMANLARDAN DEĞERLENDİRMELER
Kuzey Kore Savunma Analizleri Enstitüsü’nden uzman Lee Sangmin, Hwasong-19’un büyüklüğünü benzer diğer füzelerle karşılaştırarak, “Füzeler büyüdüğünde hareket kabiliyetleri azalır. Taşıyıcı-kaldırıcı rampaların boyutları arttıkça, füzelerin manevra yetenekleri de kısıtlanır” dedi. Ayrıca, Seoul’daki Kore Ulusal Strateji Araştırma Enstitüsü’nden füze uzmanı Chang Young-keun, gelişmiş ABD ve Rus füzelerinin genellikle 20 metreden daha kısa olduğunu belirtirken, Hwasong-19’un en az 28 metre uzunluğunda olduğunun tahmin edildiğini vurguladı. Bu durum, Kuzey Kore’nin füzelerinin, rakiplerine göre çok daha büyük olduğunu ortaya koyuyor.
Chang, füzenin büyüklüğünün Güney Koreli istihbarat birimlerinin fırlatma planlarını önceden tespit etmelerine yardımcı olduğunu öne sürdü. “Bir çatışma anında, bu tür büyük füzelerin maruziyeti, rakipler tarafından önleyici bir saldırının hedefi olmalarına neden olabilir ve bu, işlevselliğini büyük ölçüde azaltabilir,” dedi. Hwasong-19’un hangi tür bir başlık taşıyacağı ise henüz belirsizliğini koruyor. Füzenin tahrip gücü ve uçuş mesafesi, kullanılacak başlığın türüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Kaynak: Sözcü