1. Haberler
  2. Dünya
  3. Maymun Çiçeği Aşısı Onaylandı: DSÖ’den Önemli Gelişme

Maymun Çiçeği Aşısı Onaylandı: DSÖ’den Önemli Gelişme

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maymun Çiçeği Aşısı Onaylandı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Bavarian Nordic BAVA.CO isimli ilaç şirketinin ürettiği maymun çiçeği aşısını resmi olarak onayladığını duyurdu. DSÖ, dünya genelinde yeni bir salgın tehlikesinden endişe duyarak, özellikle 12 ila 17 yaş arası gençleri hedef alan bu aşıya büyük bir önem atfediyor. Şu an için maymun çiçeği vakalarının en fazla görüldüğü ülkeler arasında Hindistan ve Kongo öne çıkıyor. İlk olarak Afrika’da tanımlanan bu hastalık, Kongo’daki sağlık yetkililerine göre yaklaşık 5,000 kişiyi etkileyerek 250’den fazla kişinin ölümüne yol açtı. Ayrıca hastalık, İsveç, Tayland ve Kenya gibi ülkelerde de tespit edilmiştir. Ülkemiz Türkiye’de de maymun çiçeği vakalarına rastlanmıştır.

Maymun Çiçeği Nedir?

Maymun çiçeği (Monkeypox), Orthopoxvirus ailesine ait olan nadir bir viral enfeksiyondur. İlk olarak 1950’lerde maymunlarda tespit edildiği için bu isimle anılmaktadır; ancak hastalık, hayvanlardan insanlara geçiş gösterebilmektedir. Maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığına benzer belirtilere yol açmakla birlikte, genellikle daha hafif bir seyir izler. Belirtiler, virüsle temas ettikten sonra genellikle 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilir ve şu şekilde sıralanabilir:

  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Kas ağrıları
  • Lenf bezlerinde şişlik
  • Yorgunluk
  • Deride döküntü (genellikle yüz bölgesinde başlar ve vücuda yayılır)

Döküntü, kabarcıklar şeklinde başlayarak zamanla kabuklanır ve iyileşme süreci yaşanır. Maymun çiçeği genellikle kendi kendine iyileşen bir hastalık olmasına rağmen, bazı bireylerde daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Hastalığın bulaşma yolları arasında, taşıyıcı veya hasta bir hayvanın ısırığı, kanı, vücut sıvıları, hastalıklı bir kişinin soluduğu hava ya da deri lezyonlarıyla doğrudan temas yer almaktadır. Ayrıca, hastalığın bulaştığı nesneler aracılığıyla da enfeksiyon yayılabilir.

Kaynak: Sözcü

Maymun Çiçeği Aşısı Onaylandı: DSÖ’den Önemli Gelişme
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!