1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Menopozda Sağlık: Kemik Erimesi Riskleri ve Alınması Gereken Önlemler

Menopozda Sağlık: Kemik Erimesi Riskleri ve Alınması Gereken Önlemler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kemik Erimesine Karşı Dikkat Edilmesi Gereken Öneriler

Kemik Erimesine Karşı Dikkat Edilmesi Gereken Öneriler

Menopoz dönemi, kadınların yaşamında önemli değişikliklere neden olan bir süreçtir. Bu dönemde östrojen hormonunun azalması, birçok kadında sıcak basmaları ve terleme gibi rahatsız edici semptomların yanı sıra, ‘osteoporoz’ yani kemik erimesi riskini de artırmaktadır. Uzmanlar, menopoz öncesi ve sırasında kemik sağlığını korumak için alınması gereken önlemleri vurguluyor. Doç. Dr. Faruk Abike, bu önlemler arasında düzenli egzersiz yapmanın, günde en az 30 dakika tempolu yürüyüşün, sağlıklı beslenmenin, alkol ve sigaradan uzak durmanın önemine işaret ediyor. Yapılan araştırmalar, sigara içmenin kemik kaybını hızlandırdığını göstermektedir.

Aşırı Kilodan Kurtulun, İdeal Kilonuza Ulaşın

Aşırı Kilodan Kurtulun, İdeal Kilonuza Ulaşın

Aşırı kilo ve obezite, son yıllarda ülkemizde de yaygın bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Obezite, yağ dokusunda aşırı östrojen birikimine yol açarak rahim içi kalınlaşma, polip, miyom ve ilerleyen dönemlerde rahim kanseri riskini ciddi şekilde artırmaktadır. Bunun yanı sıra, aşırı zayıf olmanın da östrojen seviyesini düşürerek kemik kırılmasına yol açabileceği belirtiliyor. Doç. Dr. Faruk Abike, bu nedenle hem menopoz öncesinde hem de menopoz döneminde ideal kilonun korunmasının son derece önemli olduğunu vurguluyor. Aşırı kilolardan kurtulmak için uygulanan şok diyetler, zayıflatıcı iğneler ve bitkisel ürünlerin sağlığa ciddi zararlar verebileceğini belirten Abike, kilo verme sürecinin mutlaka sağlıklı yollarla ve gerekirse uzmandan destek alarak gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Ailede Risk Unsuru Varsa Dikkatli Olun!

Ailede Risk Unsuru Varsa Dikkatli Olun!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Jinekolojik Onkoloji uzmanı Doç. Dr. Faruk Abike, ailedeki risk faktörlerinin önemine dikkat çekiyor. Özellikle yakın akrabalarında kanser öyküsü bulunan bireylerin, riskin yüksek olduğunu ve bu nedenle tarama testlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Örneğin, annesinde endometriozis bulunan bir kadının bu hastalığa yakalanma riski, diğer kadınlara göre 7-10 kat artmaktadır. Kadınlarda en sık görülen meme kanserinin yüzde 95’inde aile öyküsü bulunmasa da, genetik testler yapıldığında BRCA-1-2 mutasyonu gibi durumların varlığı halinde meme kanseri riski yüzde 80 oranında artmaktadır. Bu nedenle gerekli testlerin yaptırılması ve düzenli muayenelerin ihmal edilmemesi önemlidir.

Sağlıklı Beslenin, Gelişigüzel Vitamin Takviyelerinden Kaçının!

Sağlıklı Beslenin, Gelişigüzel Vitamin Takviyelerinden Kaçının!

Menopoz döneminde östrojenin koruyucu etkisinin kaybolması, kemik erimesinin yanı sıra kalp-damar hastalıkları, kolesterol ve diğer sağlık sorunlarının ortaya çıkma riskini artırmaktadır. Bu nedenle, sebze, meyve, kurubaklagiller, fındık, badem, ceviz, yoğurt, kefir ve balık gibi sağlıklı gıdaların tüketimine özen gösterilmelidir. Ayrıca, aşırı kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durmak da önemlidir. Doç. Dr. Abike, enerji artırmak amacıyla doktor onayı olmadan rastgele multivitaminler kullanılmasının sağlığa zarar verebileceğini, fazla vitaminin fayda yerine uzun dönemli ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. Bu nedenle hekim gerekli görmedikçe vitamin takviyelerinden kaçınılması gerektiğini vurguluyor.

Menopozda Kanama İhmale Gelmez!

Menopozda Kanama İhmale Gelmez!

Menopoza geçiş döneminde kanama düzensizlikleri görülebilir, ancak birçok kadın bu durumu göz ardı etmektedir. Oysaki menopoz döneminde meydana gelen kanama, kesinlikle normal bir durum değildir. Doç. Dr. Abike, bu tür kanamaların ciddiye alınması gerektiğini ve mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini vurguluyor. Menopozda görülen ara kanamaların ‘menopozdandır’ denilerek normal kabul edilmesi, önemli sağlık sorunlarının gözden kaçmasına yol açabilir. Bu nedenle, erken evrede teşhis edilebilecek hastalıkların gözden kaçmaması için dikkatli olunmalıdır.

Rutin Kontrollerinizi İhmal Etmeyin!

Rutin Kontrollerinizi İhmal Etmeyin!

Son yıllarda teknolojideki ve tıptaki hızlı ilerlemeler sayesinde erken tanı ve tedavi şansı artmıştır. Her kadının yılda bir kez jinekolojik kontrolden geçmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Faruk Abike, erken tanının hayat kurtardığını vurguluyor. Özellikle ailesinde kanser hikayesi bulunan kadınların daha sık kontrollerini yaptırmaları gerektiğini ifade ediyor. Kanserler genellikle belirti verdiklerinde ileri evrelerde olmaktadır. Dolayısıyla, hiç bir şikayet yokken bile yıllık pap smear (rahim ağzı kanser tarama testi), jinekolojik muayene ve ultrasonografi yapılması son derece önemlidir. 40 yaşından itibaren (ailesinde kanser öyküsü olanlarda daha erken başlamak üzere) yıllık mamografi taramaları meme kanserinin erken tanısı açısından büyük bir öneme sahiptir.

Menopozda Sağlık: Kemik Erimesi Riskleri ve Alınması Gereken Önlemler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!