Merkez Bankası’nın toplam rezervlerinin 2 milyar dolar artarak 159.3 milyar dolara ulaşması, piyasalarda önemli bir gelişme olarak dikkat çekmektedir. Swap hariç net rezerv, 3.3 milyar dolarlık bir artış ile 40.5 milyar dolara yükselmiştir. QNB ekonomistlerinin notlarına göre, Merkez Bankası’nın enflasyonda beklenen iyileşmenin olmaması dolayısıyla dolar kurundaki değer kaybını yavaşlatma çabaları, döviz satışı yerine döviz alma hızını düşürmesi ve böylece kur istikrarını koruması, rezervlerin korunmasına olumlu bir etki yaratmıştır.
QNB ekonomistleri Erkin Işık, Deniz Çiçek ve Kaan Özçelikkale’nin analizlerine göre, Merkez Bankası’nın analitik bilançosuna bakıldığında, dış varlıkların 18 Ekim haftasında 2 milyar dolar artış gösterdiği görülmektedir. Bu durum, toplam döviz rezervinin 159.3 milyar dolara yükselmesine katkı sağlamıştır. Ancak aynı hafta içerisinde bankaların Merkez Bankası’nda zorunlu karşılık ve teminat depo çerçevesinde tuttukları döviz miktarının 0.4 milyar dolar azalması, brüt rezervler üzerinde olumsuz bir etki yaratmıştır. Net rezerv ise, bu düşüş hariç tutulduğunda 2.3 milyar dolarlık bir artışla 60.6 milyar dolara ulaşmıştır.
Ayrıca, swap hariç net rezervin önceki haftaya göre 3.3 milyar dolarlık bir artışla 40.5 milyar dolara çıkması, rezervlerin genel görünümünü olumlu etkilemiştir. 18 Ekim haftasında yurtiçi bankalarla yapılan swap hacminin 1 milyar dolar azalması net rezervleri olumsuz etkilemiştir. Ancak, altın fiyatlarındaki yükseliş net rezervlerde 1.5 milyar dolarlık bir artışa neden olmuştur. Bu dönemde kamu döviz mevduatları da 0.2 milyar dolar artış göstermiştir. Sonuç olarak, tüm bu işlemler net rezervin 0.7 milyar dolar yükselmesine yol açmıştır.
Bunun yanı sıra, ihracat döviz alımları, reeskont kredi ödemeleri, kamu kurumlarına ve piyasaya döviz satışları, yurtdışı bankalarla yapılan depo/swap işlemleri gibi etkenlerle toplamda 1.6 milyar dolar döviz girişi olduğu hesaplanmıştır. Mart sonundan bu yana Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın toplam döviz alışı 96.7 milyar dolara, yıl başından itibaren ise 64.1 milyar dolara ulaşmıştır.
KUR 3’ÜN ALTINDA KALIRSA ENFLASYON DA YÜZDE 42’NİN ALTINDA KALABİLİR
Ekonomistlerin notunda, “Bunu piyasaya döviz satarak değil, döviz alma hızını yavaşlatarak yapmak, olumlu rezerv görünümünün korunmasına yardımcı olmaktadır. TCMB, mart-temmuz döneminde aylık ortalama 22.5 milyar dolar döviz alımı yaparken, eylül ayında bu miktarı 10.6 milyar dolara, ekim ayında ise geçen cuma itibariyle 5.3 milyar dolara kadar düşürmüştür. TCMB bu şekilde devam ederse ve dolar kuru yılı 34-34.5 seviyelerinde kapatırsa, enflasyonun TCMB tahmin aralığının üst sınırı olan yüzde 42’nin altında kalması mümkün olabilir.” ifadelerine yer verilmiştir.
ABD SEÇİMLERİ MÜDAHALEYİ GEREKTİREBİLİR
Önümüzdeki dönemde ABD seçimlerinin yol açabileceği olası piyasa dalgalanmalarını dikkate alırsak, bunun için bazı dönemlerde satış yönünde müdahale etmesi de gerekebilir.” denilmektedir.
Kaynak: Sözcü