Meryem Kapaklıkaya’nın Hayal Yolculuğu
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinin bir köyünde dünyaya gelen Meryem Kapaklıkaya, 9 kardeşin en büyüğüydü. Küçüklüğünden beri en büyük hayali okumak olan Meryem, ailesinin ilkokuldan sonra eğitimine devam etmesine izin vermemesiyle büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Erkek kardeşi, onu okula göndermemek için elinden geleni yaparken, Meryem’in ailesi de ona çok istemesine rağmen eğitim hayatını sonlandırıp küçük yaşta evlendirmek istiyordu.
16 yıl önce, polis radyosunda program yapan ve “Alişan Hoca” olarak tanınan Yazar Alişan Kapaklıkaya’yı dinlerken, Meryem içinde bulunduğu durumu ifade eden bir mesaj gönderdi. “Ailem beni evlendirmek istiyor. Ben ise okumak istiyorum. Sen de orada konuştuğun gibi iyi bir adamsan gel beni kurtar da göreyim” diyerek yardım talep etti.
Alişan Hoca ile İlk Temas
Alişan Hoca, Meryem’in etkileyici mesajına duyarsız kalmadı ve ona cevap verdi. Meryem, yaşadığı tüm zorlukları ve hayallerini anlatan 26 sayfalık bir mektup yazdı. Bu mektubu, kuzeni aracılığıyla Alişan Hoca’ya ulaştırdı. İkili arasında devam eden mektuplaşmalar, Alişan Hoca’nın televizyon programına başlamasıyla daha da güçlendi.
Alişan Hoca, Meryem’in babasıyla yüz yüze görüşmek için Şanlıurfa’ya gitmeye karar verdi. Planı gereği, televizyon programında “Yok mu Şanlıurfa’da bizi davet edecek bir izleyicimiz” diyerek Meryem’in ailesini davet etmeyi düşündü. Meryem de babasına, “Hocayı biz davet edelim” önerisinde bulundu. Ancak babası, “Kızım bu ünlüler hiç buraya gelir mi? Bizim köyün yolundan bile geçmezler. Paçalarına toz bulaşır” diyerek Meryem’in heyecanını kırmaya çalıştı. Fakat Meryem’in ısrarları sonucunda, babası sonunda mektubu postaneye götürdü ve kendi numarasını da ekledi.
Baba ile Alişan Hoca’nın Görüşmesi
Baba, Alişan Hoca’nın aradığı telefonu duyduğunda heyecanla cevap verdi. “Ben Alişan Hoca” dediğinde, heyecandan ne yapacağını şaşırdı. İlk gittiğinde Meryem’in babası tarafından iyi karşılandı; ancak ikinci ve üçüncü gidişinde, “Kızını ver okutayım” teklifine olumsuz yanıt aldı. Üçüncüsünde ise kovuldu. Ancak Alişan Hoca, Meryem’in hayalleri için mücadele etmeye kararlıydı.
Açlık Grevi ve Eğitim Mücadelesi
Babasının ikna olmaması üzerine Meryem, Alişan Hoca’nın tavsiyesiyle açık öğretimden eğitimine devam etmek istedi. Ancak babası buna da izin vermedi. Bunun üzerine Meryem, açlık grevi yapmaya başladı. Üç gün boyunca hiçbir şey yemeden içmeyen Meryem, sonunda bayıldı. Kızının bu halde olduğunu gören baba, inadı kırılarak, “Sen bu okul fikrinden vazgeçmeyeceksin değil mi?” diye sordu. Meryem kararlılıkla, “Hayır baba, lütfen okumama izin ver. Söz veriyorum, evde çalışacağım ve sınavlara sen götüreceksin” yanıtını verdi. Bu sözler üzerine baba, Meryem’in eğitimine izin verdi.
Eğitim Hayali Gerçek Oluyor
Baba, Meryem’in eğitimine izin verdikten sonra, Meryem ortaokulu bir yılda, liseyi ise iki buçuk yılda tamamladı. Bir gün, babası ortaokul diploması almak için sınavı geçeceğini zannederken, Meryem üniversite sınavına girip Gaziantep Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kazandı. Eğitim azmi ve kararlılığı ile milyonlarca genç kıza örnek olan Meryem, bu süreçte sürekli destek aldığı Kapaklıkaya ailesinin de bir parçası haline geldi.
Kapaklıkaya Ailesi ile Yeni Bir Başlangıç
Alişan Kapaklıkaya’nın oğlu Bilal, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde eğitimini sürdürüyordu. Üniversiteyi bitirdikten sonra duygusal bir bağ kuran ikili, evlenmeye karar verdi. Meryem, Bilal’e, çok değer verdiği ablası Zuhal’e sormasını söyledi. Ancak Bilal’in sormasına fırsat kalmadan, kanserle mücadele eden Zuhal, henüz 30 yaşında hayatını kaybetti. Zuhal Kapaklıkaya’nın ölümü, aileyi derin bir üzüntüye boğdu; ancak Meryem’in gelinleri olmasıyla yeni bir evlat sahibi oldular.
Bir Öğretmen Olarak Yeni Bir Yolculuk
Meryem, üniversiteyi bitirdikten sonra Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni oldu. Yüksek lisansını da tamamladıktan sonra şimdi doktoraya hazırlanıyor. Yazar Alişan Kapaklıkaya, Meryem’in hayat hikayesini ve azmini Türk gençliğine rol model olması için “Ben Meryem Hayallerime Bilet Var mı?” adıyla kitap haline getirdi. Meryem’in başarısı, sadece kendi hayatını değil, birçok gencin hayatını değiştiren bir hikaye olarak öne çıkıyor.
Alişan Kapaklıkaya’nın Sözleri: “İlk gittiğimde babasına ‘ver Meryem’i okutayım’ dedim, ‘vallahi olmaz’ dedi. İkinciye gittiğimde yine olmaz dedi. Üçüncüde hocam senin niyetin farklıymış diyerek kovdu. İstemeye gittiğimizde ise ‘Allah’ın emri Peygamber’in kavliyle isteyince vallahi kız senindir’ dedi. O, ‘çocukları okutursan tarlada kim çalışacak’ diyen muhtar da 3 kızını da okula yazdırdı. Allah bir evladımı yanına çağırdı, bize başka bir evlat verdi. Kızım Zuhal, önceden eşime ‘anne Meryem keşke bizim evimizin kızı olsa’ demiş. Böyle bir hayali varmış. Ama o hayalin gerçek olduğunu göremedi. O içimizde hep yaşıyor.”