MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Ekim tarihinde Meclis’in yeni yasama yılının açılışında DEM Parti sıralarına yaptığı ziyarette, partililerle tokalaşarak “Yeni bir döneme giriyoruz” ifadesini kullandı. Bu olay, SÖZCÜ’ye değerlendiren CHP İçişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan tarafından, Bahçeli’nin DEM Parti’yi bir terör partisi olarak görmediğini ortaya koyan bir durum olarak yorumlandı.
Bahçeli’nin bu ziyareti ve “Dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım” sözleri, siyasette ‘yeni bir dönem mi başlıyor?’ tartışmalarını alevlendirdi. Murat Bakan, Cumhur İttifakı ile DEM Parti arasındaki yakınlaşmayı, siyasal iktidarın ilkesizliğinin bir göstergesi olarak değerlendirdi.
“TÜM BUNLAR BAHÇELİ’NİN SÖYLEDİKLERİNİN İNANDIRICI OLMADIĞINI GÖSTERİYOR”
CHP’nin DEM Parti ile olan ilişkisini MHP tarafından terörize ve kriminalize edildiğini belirten Bakan, şunları söyledi:
- “Düne kadar Bahçeli, ‘DEM Parti’si kapatılmalı’ diyordu. Ancak şimdi, kapatılması gerektiğini düşündüğü bu siyasi partiye elini uzatıyor.”
- “Arkasında da çözüm sürecinin İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın belirdiği görülüyor. Sırrı Sakık, arka sıralardan koşarak geldi ve Bahçeli’nin elini sıktı.”
- “Bahçeli, ‘Yeni bir döneme giriyoruz. Dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım’ dedi. Ardından bu Salı, ‘DEM Parti’ye uzattığım el, Türkiye partisi olun teklifidir, milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır’ şeklinde konuştu.”
- “DEM, ‘DEM Parti zaten bir Türkiye partisi’ yanıtını verdi. Bu durum, Bahçeli’nin bugüne kadar söylediklerinin inandırıcı olmadığını gösteriyor.”
Bakan, bu sürecin, Bahçeli’nin kendi söylemlerinin gerçek olmadığını kanıtladığını vurgulayarak, MHP’nin sürekli olarak CHP’yi kriminalize etmeye çalıştığını ifade etti.
“MİLLİYETÇİ PARTİYLE DEM PARTİ’NİN EL SIKIŞMASI ÖNEMLİ BİR DÖNEMEÇ”
Milliyetçi bir partinin DEM Parti ile el sıkışmasının Türkiye için önemli bir dönemeç olduğunu belirten Bakan, şu noktaları vurguladı:
- “Elbette ki el sıkışması önemli, ancak bu durum, bunların herhangi bir siyasal-ideolojik hatları olmadığını, taktik olarak, seçim kazanmak için her kılığa bürünebileceklerini gösteriyor.”
- “Yeni bir çözüm süreci de başlatabilirler. MHP, bu süreçte ideolojik kaygı taşımadan iktidarla birlikte hareket edebilir.”
- “Görülüyor ki hem iktidar hem de MHP, önümüzdeki seçimlere giderken yeni bir oyun kurma telaşındalar. ‘Kürt seçmenin oyunu nasıl alırız’ düşüncesiyle birçok senaryoları var.”
- “Biz, TBMM’de seçilmiş meşru bir siyasi parti ile ilişkimizi sürdürürüz. Ancak gayrimeşru odaklarla, örneğin PKK ile geçmişte Oslo’da masaya oturulması gibi süreçleri doğru bulmuyoruz.”
Bakan, muhataplarının Türkiye’de Siyasi Partiler Kanunu’na göre kurulmuş ve Meclis’te grubu olan siyasi partiler olduğunu belirterek, eğer bir çözüm süreci yürüyecekse bunun adresinin parlamentonun olması gerektiğini vurguladı.
“Bizim durduğumuz nokta bu” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: SÖZCÜ