1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Morgan Stanley’nin Türkiye Ziyareti ve Bankacılık Raporu

Morgan Stanley’nin Türkiye Ziyareti ve Bankacılık Raporu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Morgan Stanley’nin Türkiye Ziyareti ve Raporu

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye ziyaretinin ardından kapsamlı bir ziyaret raporu yayımladı. Bu raporda, bankacılık hisselerinin hedef fiyatlarının düşürüldüğü, faiz indirimleri, enflasyon ve dolar/TL kuruna dair beklentilerin de paylaşıldığı görüldü.

Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), piyasa beklentilerine göre daha şahin bir politika izlemesinin beklendiği vurgusu öne çıktı.

Enflasyon ve Faiz İndirimine Dair Beklentiler

Morgan Stanley, eylül ayında açıklanan enflasyon verilerinin piyasa beklentilerinin üzerinde geldiğine dikkat çekti. Banka, bu durumun dezenflasyon süreci açısından kısa vadeli riskler barındırdığını ifade etti. TCMB’nin faiz indirimlerine 2025’in ilk çeyreğinde başlamasını öngördüklerini belirten banka, Ocak 2025’te 250 baz puanlık bir indirimle sürecin başlayacağını tahmin etmekte. Takip eden mart ve haziran aylarında ise faiz oranlarının sırasıyla yüzde 42,5 ve yüzde 35 seviyelerine çekilmesi bekleniyor. Ayrıca, 2025’in ikinci yarısında, daha küçük adımlarla faiz indirimine devam edilmesi ve yıl sonunda politika faizinin yüzde 28’e kadar düşmesi olasılığı üzerinde duruluyor.

Dolar/TL Tahminleri

Banka, TCMB’nin gerçekleştireceği faiz indirimlerinin enflasyonu düşürme yönünde katkı sağlayacağını, bunun da Türk Lirası’nı destekleyeceğini ifade etti. Raporda, “Türk Lirası’nın yerel tahvillerden daha cazip olduğunu düşünüyoruz, çünkü 2025’in ilk yarısında daha yavaş bir faiz indirim döngüsü bekliyoruz” denildi. Dolar/TL tahminlerine de yer verilen raporda, kurun yıl sonunda 36 seviyesinin üzerinde güçlenme riskinin bulunduğu belirtildi. 2025 sonunda ise Dolar/TL’nin 45 TL seviyesine ulaşacağı öngörülüyor.

Bankacılık Sektörüne Dair Analiz

Raporda, Merkez Bankası’nın enflasyonu azaltmaya yönelik çabalarının Türk bankaları üzerindeki baskıyı artırdığı ifade edildi. Morgan Stanley, Türk bankaları için iyileşme beklentisinin devam ettiğini ancak bu beklentinin ileriye kaydırıldığını vurguladı. “Türk bankaları için marjlardaki dönüşüm hikayesi sürüyor, ancak bu durum daha ileri bir tarihe ertelendi. Bu nedenle daha cazip bir giriş noktası bekliyoruz” şeklinde bir değerlendirme yapıldı. 2024 yılında yüksek finansman maliyetleri ve kredi büyümesindeki sınırlamaların bankalar için zorluk yaratacağı, ancak 2025 yılında faiz indirimleri ve enflasyondaki düşüş sayesinde bankaların marjlarında iyileşme beklenildiği kaydedildi. Morgan Stanley ekonomistleri, Türk bankaları için 2025-2026 dönemi net gelir tahminlerini ortalama yüzde 19 oranında düşürdü.

Bankaların Hedef Fiyatlarındaki Aşağı Yönlü Revizyon

Banka, Türk bankaları için hedef fiyatlarını aşağı yönlü revize etti. İş Bankası C için hedef fiyatını 21 TL’den 15 TL’ye düşüren Morgan Stanley, bu bankaya yönelik tavsiyesini “ağırlığını azalt” olarak sürdürdü. Yapı Kredi Bankası için hedef fiyat ise 44 TL’den 37 TL’ye indirilirken, tavsiye “eşit ağırlık” olarak korundu. Garanti BBVA’nın hedef fiyatı 157 TL’den 156 TL’ye düşürüldü, tavsiye ise yine “eşit ağırlık” olarak devam etti. Akbank içinse hedef fiyat 95 TL’den 80 TL’ye indirilirken, tavsiyesi “ağırlığını arttır”dan “eşit ağırlık”a çekildi.

Kaynak: Sözcü

Morgan Stanley’nin Türkiye Ziyareti ve Bankacılık Raporu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!