Mpox Virüsü İlgili Son Gelişmeler
İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), yaptığı son açıklamada, Afrika seyahati geçmişi bulunan bir bireyde Mpox virüsünün klad 1b varyantının tespit edildiğini duyurdu. Bu kişi, Londra’daki Royal Free Hospital’da yüksek riskli bulaşıcı hastalıklar bölümünde tedavi altına alındı. Ülkede 2022 yılından bu yana, düşük bulaşıcılık seviyesinde klad 2 varyantının varlığı da kaydedilmiştir. Virüsün yayılma riskinin düşük olduğu vurgulanan açıklamada, virüs görülen kişinin yakın temas ettiği bireylerin de yakından takip edildiği belirtildi.
M Çiçeği Virüsü Hakkında Bilgiler
M çiçeği virüsü, genellikle fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden insanlara bulaşan bir patojendir. Bu virüsün bulaşma yolları arasında:
- Vücut döküntülerine doğrudan dokunmak,
- Döküntülerin temas ettiği giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak,
- Vücut sıvılarıyla temas etmek
ilk belirtiler, virüs ile temastan sonra 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkma eğilimindedir. Virüs, genellikle şu semptomlara yol açar:
- Yüksek ateş,
- Baş, sırt ve kas ağrıları,
- Lenf bezlerinde şişlik,
- Yorgunluk, üşüme ve titreme,
- Ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar.
Özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, M çiçeği virüsü tedavi sürecinde antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Vakaların büyük bir kısmı, hastalığı hafif semptomlarla atlatmakta ve genellikle birkaç hafta içinde sağlığına kavuşmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)” adını, 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle “mpox” olarak değiştirmiştir. Ayrıca, M çiçeği virüsü, 14 Ağustos’ta DSÖ tarafından “uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu” olarak ilan edilmiştir.
Kaynak: Sözcü