1. Haberler
  2. Dünya
  3. NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü Komutası Devir Teslim Töreni

NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü Komutası Devir Teslim Töreni

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, 10 Ekim 2023 tarihinde tarihi bir adım atarak, NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) komutasını ilk kez İtalya’ya devretti. Bu önemli devir teslim töreni, Kosova’nın başkenti Priştine’deki KFOR ana karargahında gerçekleştirildi. Törene, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Başbakan Albin Kurti, Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, NATO’nun Napoli’deki Mütteffik Müşterek Kuvvetler Komutanı Amiral Stuart Benjamin Munsch ve Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı gibi önemli isimler katıldı. Ayrıca, çok sayıda davetli de törende yer aldı.

Tören, Türkiye ve İtalya’nın milli marşlarının okunmasıyla başladı. KFOR’un komutanlık görevi, Türk Tümgeneral Özkan Ulutaş’tan İtalyan Tümgeneral Enrico Barduani’ye devredildi.

Osmani’den Türkçe Teşekkür

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, KFOR’un, Kosova’da barış ve güven ortamını sağlamak için önemli bir rol üstlendiğini vurgulayarak, “KFOR ile yakın iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Osmani, Tümgeneral Ulutaş’a, görev süresi boyunca sergilediği profesyonellik ve özverili çalışmalar için Türkçe olarak, “Tümgeneral Ulutaş, her şey için içtenlikle çok teşekkür ederim” dedi.

Törende konuşma yapan Tümgeneral Ulutaş, Kosova’da birçok zorluk ve gerilimin hala devam ettiğini ancak tarafların kararlı ve yapıcı yaklaşımıyla tüm engellerin aşılabileceğini belirtti. Ulutaş, “Bir Türk Tümgeneral olarak, ulusumun barışı koruma ve bölgesel istikrara olan uzun süreli bağlılığından ve Kosova’daki NATO misyonuna verdiği destekten gurur duyuyorum” şeklinde konuştu.

NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü Komutası Devir Teslim Töreni

KFOR’da 29 Ülkeden 4 Bin 500 Asker

KFOR’un yeni komutanı Tümgeneral Barduani, görev süresi boyunca KFOR’un Kosova’da yaşayan tüm topluluklar için güvenli bir ortam oluşturmasına katkıda bulunmaya devam edeceğini ifade ederek, “Bu ruhla görevim için şu Latince sloganı seçtim; ‘Bütün insanların birliği kazanır.’ Barış misyonumuza ulaşmak istiyorsak birlik şarttır” dedi.

Güvenlik ve istikrarı sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararı uyarınca 12 Haziran 1999’da Kosova’da göreve başlayan KFOR’da, NATO üyesi ve NATO üyesi olmayan toplam 29 ülkeden yaklaşık 4 bin 500 uluslararası askeri personel görev yapmaktadır. Türk askeri, 1999 yılından bu yana KFOR bünyesinde aktif olarak görev almaktadır. Türkiye, KFOR’un komutasını ilk defa 10 Ekim 2023’te 1 yıllığına devralmış bulunmaktadır.

Kaynak: Sözcü

NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü Komutası Devir Teslim Töreni
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!