1. Haberler
  2. Dünya
  3. Nijerya’da M Çiçeği Virüsü Yayılıyor: 94 Vaka Tespit Edildi

Nijerya’da M Çiçeği Virüsü Yayılıyor: 94 Vaka Tespit Edildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nijerya’da M Çiçeği Virüsü Yayılıyor

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezinden (NCDC) yapılan son açıklamalara göre, M çiçeği virüsü, başkent Abuja da dahil olmak üzere ülkenin 25 eyaletine bağlı 63 bölgeye yayıldı. Ülkede son bir hafta içinde 10 yeni M çiçeği virüsü vakası tespit edildiği belirtilirken, böylece toplam vaka sayısının 94’e ulaştığı kaydedildi. Açıklamada, Nijerya hükümetinin virüsün daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla yeni önlemler aldığı duyuruldu.

Nijerya, M çiçeği hastalığıyla mücadele kapsamında ABD’den 27 Ağustos’ta 10 bin doz aşı teslim almıştı. Ayrıca, hastalığın yayılmasını engellemek için uluslararası yolculara yönelik bir sağlık beyanı formu hazırlandığı bilgisi verildi.

Virüsün Bulaşma Yolları

M çiçeği virüsü, genellikle kemirgen hayvanlar olan fareler ve sincaplar gibi hayvanlardan ya da enfekte bireylerden insanlara geçiyor. Virüsün bulaşma yolları arasında şunlar yer alıyor:

  • Enfekte bireylerin vücut döküntülerine dokunmak,
  • Bulaşmış giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaların kullanılması,
  • Vücut sıvılarıyla temas etmek.

Virüs kapıldıktan sonra ilk belirtiler 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor. Genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar gibi semptomlar ile kendini gösteriyor.

Özel bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte, hastalığın tedavisi genellikle antiviral ilaçlarla gerçekleştiriliyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)” ismini, 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle “mpox” olarak değiştirmiştir.

Kaynak: Sözcü

Nijerya’da M Çiçeği Virüsü Yayılıyor: 94 Vaka Tespit Edildi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!