Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan ünlü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, ödülünü aldıktan sonra bugün İstanbul’a döndü. Acemoğlu, Brand Week İstanbul zirvesinde dünya ekonomisi, yapay zeka, nüfus dinamikleri ve iklim değişikliği gibi pek çok önemli konuda görüşlerini paylaştı. Bu, Nobel ödülü sonrası Türkiye’ye yaptığı ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.
Acemoğlu, ABD’deki gelir eşitsizliğinin arttığını ve bunun, 1980’den 2015’e kadar hızla genişlediğini belirterek, “ABD ekonomisi büyürken, neredeyse yarısı büyümeden pay almadı” ifadeleriyle durumu özetledi. Bu durumun, ülkenin politik yapısıyla doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı.
“TÜRKİYE HIZLI YAŞLANACAK”
Prof. Dr. Acemoğlu, dünya nüfusunun artışının sona erdiğini ve 2050 yılı itibarıyla dünya nüfusunun zirveye ulaşacağını ve ardından bir düşüş eğilimine gireceğini açıkladı. Türkiye’nin bu yaşlanma trendinden olumsuz etkileneceğini belirterek, “Türkiye’nin birçok ülkeden daha hızlı yaşlanacağını göreceksiniz. Yaşlanan toplumlar, ekonomik ve sosyal birçok sorunla karşılaşma riski taşıyor” dedi.
Yaşlanma sorununa karşı önlem alan ülkeleri örnek gösteren Acemoğlu, Almanya, Japonya ve Güney Kore gibi gelişmiş ülkelerin robot teknolojilerini ve iş gücünü etkin bir şekilde kullanarak yaşlanan nüfus problemini çözmeye çalıştıklarını ifade etti.
YAPAY ZEKA DOĞRU YÖNLENDİRİLMELİ
Yapay zekanın üretkenliği artırma potansiyeline dikkat çeken Acemoğlu, bu teknolojinin doğru yönlendirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Günümüzde yapay zekanın çoğunlukla otomasyon amacıyla kullanıldığını belirten Acemoğlu, “Eğer yapay zeka, insanların yaptığı işleri makinelere devretmek yerine, insanlarla iş birliği yapacak şekilde yönlendirilirse, işçi kesiminin üretkenliği artırılabilir” şeklinde konuştu.
Kaynak: Sözcü