1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Öğretmenlik Meslek Kanunu Resmi Gazete’de Yayımlandı

Öğretmenlik Meslek Kanunu Resmi Gazete’de Yayımlandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Öğretmenlik Meslek Kanunu, 38 maddeden oluşan kapsamlı içeriğiyle Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kanun, öğretmen atamalarından eğitim çalışanlarına yönelik şiddette ceza oranlarının artırılmasına kadar pek çok önemli düzenlemeyi içermektedir.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Maddeleri

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Öğretmenlik Meslek Kanunu Resmi Gazete’de resmi olarak yayımlandı. Bu kanun, eğitim-öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçimi, eğitimi, atanması, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve ceza süreçleri, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ile öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususları düzenlemektedir. Ayrıca, Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasına dair konulara da yer verilmiştir.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Resmi Gazete'de Yayımlandı

Öğretmenlik Mesleği Tanımı

Kanunda, öğretmenlik mesleği, genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi açısından özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlanmıştır. Öğretmen olarak görev alacak bireylerde aranan nitelikler ile öğretmenlik alanlarına kaynak teşkil edecek programlar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecektir.

Milli Eğitim Akademisi Kurulacak

Kanun ile birlikte öğretmen adaylarının eğitim süreçlerinden atamalarına kadar birçok alanda önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu bağlamda, öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanmasını sağlamak, öğretmen, yönetici ve diğer personelin mesleki gelişimini desteklemek amacıyla MEB’e bağlı Milli Eğitim Akademisi kurulacaktır. Akademi, öğretmen ve yöneticilerin sahip olması gereken yeterlilikleri belirleyecek ve gelişen şartlara göre bu yeterlilikleri güncelleyerek eğitime katkı sağlayacaktır. Öğretmenlere, mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerler ile dijital yeterlilikleri kazandıracak eğitim faaliyetleri planlanacak ve uygulanacaktır. Ayrıca, akademi uygun görüldüğü takdirde diğer kamu kurum ve kuruluşlarının personeline de eğitim verecektir.

Öğretmen Adaylarının Eğitimi

Öğretmen adaylarının teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi Milli Eğitim Akademisi tarafından sağlanacaktır. Bu hazırlık eğitiminin süresi, 4 dönem olacak şekilde belirlenmiş veya öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına göre 3 dönem olarak uygulanabilecektir.

Kanuna göre, öğretmen adayları akademide hazırlık eğitiminde her bir teorik dersten en az iki yazılı sınava gireceklerdir. Her bir dersten not ortalaması 100 üzerinden 60 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacaktır. Teorik derslerden başarısız olan adaylara, bu derslerin her biri için bir ek sınav hakkı daha verilecektir. Ek sınavlar sonucunda herhangi bir dersten başarısız olan adayların akademi ile ilişkileri kesilecektir. Hazırlık eğitiminde edinilen bilgi, beceri, tutum ve davranışların eğitim öğretim ortamına yansıtılma düzeyini belirlemek amacıyla öğretmen adayları üç defa değerlendirilecektir. Akademide hazırlık eğitimine devam zorunlu olacak ve adaylar, belgeye dayalı sağlık mazeretleri sebebiyle 20 gün ve üzeri devamsızlık durumunda kayıtları dondurulacaktır. Belgeye dayalı sağlık mazeretleri dışında, 10 güne kadar izin alabileceklerdir.

Öğretmen Adaylarına Yapılacak Ödeme

Kanunla birlikte, öğretmen adaylarına hazırlık eğitimi sürecinde her ay 23 bin 310 TL gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu hesaplanacak tutarda ödeme yapılacaktır. Kayıtları dondurulan adaylara bu süre zarfında ödeme yapılmayacaktır. Ayrıca, öğretmen adayları hazırlık eğitim sürelerinde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılacaklardır.

Kanuna göre, Milli Eğitim Akademisi’nde hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, Devlet Memurları Kanunu kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecektir. Sözleşmeli öğretmen olarak atananlar, 3 yıllık çalışma süresi sonunda talepleri doğrultusunda görev yaptıkları yerde öğretmen kadrolarına atanabileceklerdir.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Resmi Gazete'de Yayımlandı

Kaynak: Sözcü

Öğretmenlik Meslek Kanunu Resmi Gazete’de Yayımlandı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!