Oltu’da Tespih Sanatının Yükselişi
Oltu ilçesinde yaşayan 33 yaşındaki Kılıç, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fizik Öğretmenliği Bölümü’nden 2015 yılında mezun olduktan sonra, 2016 yılında aynı üniversitenin Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans yapmaya başladı. Bu süreçte, boş zamanlarını değerlendirmek ve harçlık kazanmak amacıyla bir tespih ustasının yanında satış elemanı olarak işe girdi. Kılıç, burada çalışarak hem işin inceliklerini öğrendi hem de tespih yapımına olan ilgisi zamanla arttı.
Yüksek lisans eğitimine devam ederken, tespihçilikle ilgili kendini geliştiren Kılıç, mezuniyetinin ardından bu sanata yönelmeye karar verdi. Bir süre ustasının yanında staj yaparak deneyim kazanan Kılıç, 5 yıl önce kendi iş yerini açarak Oltu taşından tespih yapmaya başladı. Artık kendi işinin patronu olan Kılıç, tespih tanelerinin üzerine, müşteri taleplerine göre, kişisel portreler, spor kulüpleri logoları ve çeşitli meslek armaları ile isimleri lazerle işleyerek el emeğine yeni bir katma değer katıyor.
Kılıç, ürünlerini Adana Valiliği himayesinde düzenlenen “3. Tespih ve Doğal Taşlar Fuarı”nda sergileyerek daha geniş bir kitleye ulaşma şansı buldu. Sergilediği ürünler arasında, taneleri üzerine Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yerli otomobil Togg’un simgeleri gibi temalarla bezeli tespihler dikkat çekiyor.
– “Tespih İşleme Sanatı Sabır İster”
Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüksek lisans yaparken hobi olarak başladığı tespihçiliğin zamanla mesleği haline geldiğini ifade etti. Önceleri tespih kullanmayan biri olduğunu belirten Kılıç, “Başlangıçta tamamen bir hobi olarak başladım, fakat zamanla bu iş benim için bir meslek oldu. Normalde sabrım pek fazla yoktur. Ancak tespih işleme sanatı, gerçekten büyük bir sabır gerektiriyor. Allah nasip etti, sabrım da zamanla arttı.” şeklinde konuştu.
Oltu taşının kırılgan bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Kılıç, bu taşın makine yerine el işçiliğine daha uygun bir malzeme olduğunu belirtti. Geleneksel yöntemlerin yanı sıra, teknolojiyi de kullanarak bu sanatı sürdürdüğünü ifade etti. Gittiği bir fuarda gördüğü fiber lazer markalama makinesini Oltu taşına entegre ederek, geleneksel yöntemlerin ötesine geçtiğini söyledi. Bu makineyle, talebe göre portreler, spor kulüpleri logoları ve meslek armalarının yer aldığı özel tasarımlar yapıyor.
Kılıç, yaptığı tespihlerin büyük bir beğeni topladığını ve sürekli siparişler aldığını sözlerine ekledi.
Kaynak: Sözcü