1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ömer Fethi Gürer’in Tüketici Borçları Üzerine Açıklamaları

Ömer Fethi Gürer’in Tüketici Borçları Üzerine Açıklamaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ömer Fethi Gürer’den Çarpıcı Açıklamalar

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 4-11 Ekim haftasında vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 21,9 milyar lira artarak toplamda 3 trilyon 597 milyar liraya ulaştığını belirtti. Bu süreçte bireysel kredilerin bakiyesi 15,4 milyar lira artışla 1 trilyon 917 milyar liraya yükselirken, kredi kartı borç bakiyesi ise 6,5 milyar lira artarak 1 trilyon 680 milyar lira seviyesine ulaştı.

Gürer, 2023 yılının sonundan itibaren tüketici borçlarının %31,9 oranında bir artış gösterdiğini ve toplamda 869 milyar lira arttığını ifade ederek, “Bu artışın 359 milyar lirası bireysel kredilere, 510 milyar lirası ise kredi kartı borçlarına aittir” dedi.

BATIK KREDİ VE KART BORÇLARINDA ENDİŞE VERİCİ YÜKSELİŞ

Bankaların ve finans kuruluşlarının, zamanında tahsil edemedikleri bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının son bir haftada 222 milyon lira artarak toplamda 92,3 milyar liraya ulaştığını vurgulayan Gürer, “Yılbaşından bu yana icra takibine alınan borç miktarı %103,6 oranında artarak 47 milyar lirayı buldu. Bu borçların varlık yönetim şirketlerine düşük bir karşılıkla devredildiği için gerçek rakamların daha yüksek olduğu görülmektedir” ifadelerini kullandı.

Gürer, “Batık kredi kartı borçlarındaki artış %193,2’ye ulaşırken, batık bireysel kredi borçlarındaki artış ise %57,7 olarak kaydedilmiştir. Yüksek faiz oranları ve enflasyonun etkisiyle, geliri yeterince artmayan vatandaşların borçlarını geri ödemeleri giderek zorlaşmakta, bu durum yeni bir borç krizi ihtimalini gündeme getirmektedir” diye ekledi.

BORÇ YÜKÜ 3,71 TRİLYON LİRAYA ULAŞTI

Vatandaşların bankalar, finans kuruluşları, varlık yönetim şirketleri ve Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) olan toplam borçlarının 3,71 trilyon liraya ulaştığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu’na göre varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde 47 milyar liralık batık tüketici kredisi alacağı bulunduğunu ifade etti. Ayrıca, vatandaşların faizler ve icra masrafları hariç yaklaşık 140 milyar lira icralık kredi borcu olduğunu vurguladı. TOKİ’ye olan 67 milyar liralık taksitli konut borcunun da ek bir borç yükü oluşturduğunu belirtti.

ŞİRKET KURULUŞLARINDA VE ESNAFTA DÜŞÜŞ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) verilerine göre, 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde 93 bin 97 yeni şirket ve ticari işletme kurulurken, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre %14,7 oranında azalmıştır. Aynı dönemde kapanan veya tasfiye edilen şirket ve ticari işletme sayısı ise %3 azalarak 51 bin 916’ya gerilemiştir. Yeni işe başlayan esnaf ve sanatkâr sayısı da geçen yıla göre %14,9 oranında düşerek 198 bin 247’ye inmişken, mesleği bırakan esnaf ve sanatkâr sayısı %3 azalarak 81 bin 652’ye düşmüştür” dedi.

TARIM SEKTÖRÜNÜN BORCU HIZLA ARTIYOR

Gürer, tarım sektörünün borçlarının hızla arttığına dikkat çekerek, “Tarım sektörünün bankalara olan borcu 746 milyar 548 milyon 239 bin TL’ye yükseldi. Bankalar tarafından zamanında tahsil edilemediği için takibe alınan borçlar ise 2 milyar 944 milyon 130 bin TL’ye ulaştı” ifadelerini kullandı. Ayrıca, tarım sektörünün bankalara olan borcunun bir aylık süreçte 31,5 milyar TL arttığını vurguladı.

Kaynak: Sözcü

Ömer Fethi Gürer’in Tüketici Borçları Üzerine Açıklamaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!