1. Haberler
  2. Gündem
  3. Orhaneli’nin Kanlıca Mantarları ve Sağlık Faydaları

Orhaneli’nin Kanlıca Mantarları ve Sağlık Faydaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Orhaneli’nin Kanlıca Mantarları

Uludağ eteklerinde yer alan Orhaneli ilçesi, zengin ormanlarıyla birlikte ünlü kanlıca mantarıyla da tanınmaktadır. Yöre halkı tarafından ‘melki’ olarak adlandırılan bu mantarın kilogram fiyatı 60 liradan başlayarak 100 liraya kadar yükselebiliyor. Kanlıca mantarının sağlığa birçok faydası bulunmakta, bu da onu diğer mantar türlerinden ayıran en önemli özelliklerden biridir. Özellikle, ormanlarda tonlarca miktarda bulunması, mantar toplamak isteyenler için büyük bir avantaj sunmaktadır.

Bu durum, bölgeye gelen çok sayıda kişiyi mantar arama zahmetinden kurtarmaktadır. Örneğin, kilogram fiyatı binlerce lirayı bulan kuzugöbeği mantarına nazaran, kanlıca mantarı çok daha uygun fiyatlarla alıcı bulabilmektedir. Ancak, ender bulunması ve kolayca toplanabilmesi, birçok mantar yetiştiricisi ve toplayıcısının yüzlerce kilogram mantar toplamasına olanak tanımaktadır.

İstanbul’dan Mantar Avına Gelenler

İstanbul'dan Mantar Avına Gelenler

17 Ekim itibarıyla yılın ilk karının düşmesiyle birlikte, Uludağ’ın güneyinde bulunan Orhaneli ilçesinde yöre halkı mantar hasadına başladı. Ancak, ormanlarda bolca bulunan bu mantarlar yalnızca yerel halkın ilgisini çekmekle kalmadı. Bolu, Düzce, Kocaeli ve İstanbul’dan gelen birçok vatandaş, mantar toplamak için Orhaneli’ne akın etti.

Kanlıca mantarı, B1, B2 ve C vitaminleri ile zengin aminoasit içeriği sayesinde besleyici özelliklere sahiptir. Ayrıca, içerdiği demir sayesinde kansızlığa iyi geldiği, kalsiyum ve fosforun öğrenmeyi kolaylaştırıcı etkileri olduğu da belirtilmektedir. Bu nedenle, kanlıca mantarı hem lezzeti hem de sağlık faydaları ile dikkat çekiyor.

Kaynak: Sözcü

Orhaneli’nin Kanlıca Mantarları ve Sağlık Faydaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!