1. Haberler
  2. Gündem
  3. Özgür Karabat’ın 2025 Bütçesi Üzerine Eleştirileri

Özgür Karabat’ın 2025 Bütçesi Üzerine Eleştirileri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özgür Karabat’tan 2025 Bütçesi Açıklaması

CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, sosyal medya platformunda 2025 bütçesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Karabat, bütçenin içeriği ve toplanacak vergiler hakkında detaylı bilgiler paylaştı. İşte Karabat’ın paylaşımından alıntılar:

“2025 bütçesiyle AKP, vatandaşların ihtiyaçlarını göz ardı ederek ‘Kontrolsüz harcama yapmaya devam edeceğim’ mesajını veriyor. Türkiye, derin bir ekonomik krizle boğuşurken, AKP’nin yalnızca kendi çıkarlarını düşünmesi oldukça endişe verici. 2025 bütçesi öncesinde kamu idarelerinin içler acısı durumunu daha iyi anlamak için bazı gerçekleri gözler önüne serelim.

AKP, 2025 bütçesini hazırladı ve bu bütçe teklifi yakında Meclis’e sunulacak. Bu aşamada, toplamda yaklaşık 12 trilyon lira vergi toplanması planlanıyor. Bu vergiler, vatandaşlardan alınarak oluşturulan bütçeden kamu idareleri tarafından harcanacak. Ancak, bu harcamanın nasıl bir denetim altında gerçekleşeceği büyük bir soru işareti.

  • Her kamu kurumunu adeta AKP’nin bir istihdam ofisine dönüştüren bu yönetim, devletin kurumsal yapısını adeta darmadağın etti.
  • Kamu bankalarından büyükelçiliklere, valiliklerden okullara kadar birçok kamu kurumuna AKP mensuplarına koltuk ve makam arabası tahsis ediliyor.
  • Sonuç olarak, kamu kurumları kontrolsüz harcamalar yapma cüretini gösteriyor.

“58 Kamu İdaresi Mali Tablolarına Yer Vermedi”

Sayıştay, 445 kamu idaresini inceliyor ve bu idarelerin faaliyet raporlarını yayınlaması gerekiyor. 2023 yılı Sayıştay raporlarına göz attığımızda, bu idarelerden altısının rapor yayınlamaya bile tenezzül etmediğini görüyoruz. Ayrıca, 58 kamu idaresi faaliyet raporunda temel mali tablolara ve bu tablolara ilişkin açıklamalara yer vermemiştir. 278 idare ise bütçe hedefleri ile gerçekleşmeleri arasındaki sapmaların nedenleri hakkında açıklama yapmamıştır. Rapor sunan idarelerin birçoğunun eksik rapor hazırladığı tespit edilmiştir. Özel ödenekler, dış proje kredileri, bağışlar ve yardımlar gibi kaynaklar faaliyet raporlarında yer almamaktadır. Üstelik, 16 idarenin yanıltıcı bilgi verdiği de ortaya çıkmıştır. Bu örnekleri daha da çoğaltmak mümkündür. Sayıştay, yetkileri kısıtlanmasına rağmen bu tespitleri yapabilmiştir. Bağımsız bir denetim kurumunun kamu idarelerini denetlediğini düşününce, muhtemel sonuçların ne olacağı konusunda kaygı verici bir tablo ortaya çıkmaktadır.

“2025, AKP’nin Son Bütçesi Olmak Zorundadır”

Sarayın tek önceliği, kontrolsüz bir şekilde para harcamaktır. Ancak vatandaşların yaşadığı zorluklar umurlarında bile değil. Bütçe, yani vatandaşlardan toplanan paralar, kamu kurumları tarafından keyfi bir şekilde harcanmakta. AKP, bu harcamaların denetlenmesini istememekte, bu da kamu kaynaklarının kötü yönetimini beraberinde getirmektedir. Eğitim ve sağlık gibi kamu sorumluluklarında ciddi bir çöküş yaşanmakta. AKP, kamudaki israfı bu kez de savunma sanayiyle örtmeye çalışmakta, başarısızlıklarını gizlemek için hamasi söylemlere başvurmaktadır. 2025 yılı, AKP’nin son bütçesi olmak zorundadır. Çünkü Türkiye, artık bu iki yüzlü ve vurguncu zihniyetle bir yere varamaz.”

Kaynak: Sözcü

Özgür Karabat’ın 2025 Bütçesi Üzerine Eleştirileri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!