1. Haberler
  2. Dünya
  3. Paşinyan’dan Kazan’daki BRICS+ Toplantısında Barış Anlaşması Açıklamaları

Paşinyan’dan Kazan’daki BRICS+ Toplantısında Barış Anlaşması Açıklamaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Paşinyan’dan Kazan’daki BRICS+ Toplantısında Önemli Açıklamalar

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi çerçevesindeki “genişletilmiş BRICS+” toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Paşinyan, Ermenistan ile Azerbaycan arasında barış anlaşması taslak metni üzerinde sağlanan yüzde 80-90 oranındaki uzlaşıyı vurgulayarak, iki ülke arasındaki barışın temellerini oluşturacak ana konularda mutabakata varıldığını belirtti.

Başbakan, Azerbaycan’a, üzerinde anlaşılan metinle barış anlaşmasının imzalanmasını önerdiklerini ifade etti. Paşinyan, iki ülkenin birbirlerinin toprak bütünlüğünü karşılıklı olarak tanıma, gelecekte karşılıklı toprak iddialarında bulunmama, güç kullanmama ve iç işlerine karışmama konularında tam bir mutabakat sağladıklarını dile getirdi.

Paşinyan, ayrıca diplomatik ilişkilerin kurulması ve barış anlaşmasıyla ilgili her iki tarafın üstlenmiş olduğu yükümlülüklerin yerine getirilmesi için ikili mekanizmaların oluşturulması konusunda da anlaşma sağlandığını vurguladı. Şunları ekledi: “Bugün mutabakata varılan içerikte, taslak anlaşma, Ermenistan Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasındaki barış için güçlü temeller oluşturmak ve ilişkileri düzenlemek için gerekli tüm temel konuları formüle ediyor, ele alıyor ve çözüyor. Biz, Azerbaycan’a artık bu anlaşmayı imzalamasını öneriyoruz.”

Erivan Hazır

Paşinyan, konuşmasında kendi girişimi olan “Barış Kavşağı” projesini de gündeme getirdi. Bu proje kapsamında, araçların, yüklerin, yolcuların, boru hatlarının ve kablo bağlantılarının Ermenistan topraklarından geçişini organize etmeye hazır olduklarını belirtti. Paşinyan, Azerbaycan ile Nahçıvan arasındaki iletişimin de bu proje dahilinde sağlanabileceğini ifade ederek, Azerbaycan’a basitleştirilmiş sınır ve gümrük kontrol prosedürleri ile ek güvenlik mekanizmaları önerdiklerini kaydetti.

Ermenistan Başbakanı, ülkesinin, topraklarından geçen malların, kaynakların, araçların ve insanların güvenliğini sağlama konusundaki kararlılığını dile getirerek, “Bu bizim arzumuz ve yükümlülüğümüzdür. Bunu garanti ediyoruz ve her zaman garanti edeceğiz. Ermenistan’ın kendi egemen topraklarında iletişim güvenliğinin sağlanmasına üçüncü bir ülkenin katılımını kabul ettiği veya bunun herhangi bir belgede öngörüldüğü yönündeki tüm ifadeler gerçekle bağdaşmamaktadır.” dedi.

Sınırlar 1991 Almatı Bildirgesi’ne Uygun Çizilecek

Paşinyan, iki ülke arasında sınır belirleme çalışmalarına da değinerek, Ermenistan ve Azerbaycan sınır belirleme komisyonlarının ortak yönetmeliğinin 23 Ekim’de Ermenistan Ulusal Meclisi tarafından onaylandığını açıkladı. Bu yönetmeliğe göre sınırların 1991 Almatı Bildirgesi temelinde çizileceğini belirten Paşinyan, söz konusu yönetmeliğin Ermenistan Anayasa Mahkemesi tarafından alınan kararın, Ermenistan anayasasında komşu ülkelere yönelik toprak iddialarının varlığına dair tüm endişeleri nihai olarak ortadan kaldırdığını savundu.

Kaynak: Sözcü

Paşinyan’dan Kazan’daki BRICS+ Toplantısında Barış Anlaşması Açıklamaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!