1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Rusya Merkez Bankası’ndan Tarihi Faiz Artışı

Rusya Merkez Bankası’ndan Tarihi Faiz Artışı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya Merkez Bankası’ndan Faiz Artışı

Rusya Merkez Bankası, politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 21 seviyesine yükseltmiş ve böylece tüm zamanların en yüksek oranına ulaşmıştır. Banka, yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinde mevcut enflasyon beklentilerinin yükselmeye devam ettiğine dikkat çekmiştir. Açıklamada, “Yurt içi talebin büyümesi, mal ve hizmet arzını genişletme olanaklarını önemli ölçüde geride bırakıyor” ifadelerine yer verilmiştir.

Eylül ayında yıllık enflasyon oranının yüzde 9,8 ile tahminlerin üzerinde gerçekleştiği belirtilmiş ve gelecek toplantılarda yeniden bir faiz artışı ihtimalinin bulunduğu vurgulanmıştır. Açıklamada, gelecek yıl enflasyon oranında yüzde 4 hedefine ulaşmak amacıyla sıkı mali politikanın devam edeceği belirtilmiştir. Banka, “Rusya Merkez Bankası, politika faizini 200 baz artırarak yüzde 21 seviyesine yükseltme kararı almıştır” ifadesini kullanmıştır.

Savaş Sonrası Dönemde Yüzde 20’yi Görmüştü

Banka açıklamasında, ek bütçe harcamalarının ve federal bütçe açığının enflasyonu artırıcı etkiler yarattığı ifade edilmiştir. Rusya Merkez Bankası, Rusya-Ukrayna savaşı başladığında, politika faizini tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 20’ye çıkarmıştı. Söz konusu 200 baz puanlık artış, 2023 sonundan Temmuz 2024 sonuna kadar yüzde 16’da tutulan politika faiz oranının ardından bu yıl peş peşe yapılan üçüncü artış olmuştur. Daha önce, Merkez Bankası son olarak 13 Eylül’de 100 baz puan artışla faiz oranını yüzde 19’a yükseltmişti.

Rusya’da enflasyon oranı şu anda yüzde 9 seviyesinde iken, Rusya Merkez Bankası, bu oranı yıl içinde yüzde 4’e düşürmeyi hedeflemektedir.

Kaynak: Sözcü

Rusya Merkez Bankası’ndan Tarihi Faiz Artışı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!