Doğal Balın Yerine Sahte Balın Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri
Hastaneden yapılan açıklamalara göre, doğal balın yerini alan glikoz, fruktoz ve çeşitli yapay tatlandırıcılarla üretilen sahte bal, insan sağlığı üzerinde birçok olumsuz etki yaratmaktadır. Bu konuda görüşlerine başvurulan Doç. Dr. Alihan Oral, sahte balda yüksek miktarda işlenmiş şeker ve katkı maddelerinin bulunduğunu belirterek, bu durumun özellikle diyabet riski üzerinde ciddi etkileri olabileceğine dikkat çekti.
Oral, “Glikoz ve fruktoz gibi yapay şekerlerin tüketimi, kan şekeri seviyelerinde ani dalgalanmalara yol açabilir ve uzun vadede insülin direncinin gelişmesine zemin hazırlayabilir.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu. Ayrıca, sahte balın, diyabetin yanı sıra sağlık açısından birçok olumsuz etkiye yol açabileceğine de değindi. Oral, bu konuda şunları kaydetti:
- Sahte balın böbrek ve karaciğer sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu durum, organların işlevlerini zorlayarak yağlanmaya ve uzun vadede hasara neden olabilir.
- Sahte bal tüketimi, sindirim sistemi üzerinde de gaz, şişkinlik ve mide ağrısı gibi problemlere yol açabilmektedir.
- Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen sahte bal, doğal balın sahip olduğu antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerden yoksun olduğu için vücudun hastalıklara karşı direncini zayıflatabilir.
- Ayrıca, aşırı kalori içermesi nedeniyle kilo problemlerine yol açarak obezite riskini artırmaktadır.
– “Kalp Rahatsızlıklarına da Yol Açıyor”
Sahte balın, “bradikardi” olarak adlandırılan kalp hızının 60’ın altına düşmesine neden olabileceğini vurgulayan Oral, bal satın alma sürecinde güvenilir ve sertifikalı üreticilerin tercih edilmesi gerektiğini de ifade etti. Oral, sahte bal üretiminde kullanılan bazı katkı maddelerinin alerjik reaksiyonlara ve uzun vadede toksik etkiler yaratma potansiyeline sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
Kaynak: Sözcü