1. Haberler
  2. Dünya
  3. Sakharov Ödülü 2023 Sahipleri Açıklandı

Sakharov Ödülü 2023 Sahipleri Açıklandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sakharov Ödülü’nün 2023 Yılı Sahipleri Açıklandı

Avrupa Parlamentosu (AP), her yıl insan hakları ve düşünce özgürlüğü konularında verdiği prestijli Sakharov Ödülü’nün 2023 yılı sahiplerini duyurdu. Bu yılın ödülü, Venezuela’daki temmuz ayında gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinde Nicolas Maduro’ya karşı yarışan muhalefet koalisyonunun adayı Edmundo Gonzalez ve muhalif lider Maria Corina Machado‘ya verildi. AP Başkanı Roberta Metsola, Genel Kurul oturumunda gerçekleşen açıklamalarda, bu yılki ödülü sahipleri hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Adil, özgür ve barışçıl bir iktidar geçişi arayışında, milyonlarca Venezuelalının yanı sıra Avrupa Parlamentosu için son derece önemli olan adalet, demokrasi ve hukukun üstünlüğü değerlerini cesurca savundular.”

Bu yılki ödül için aday gösterilenler arasında, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını dünyaya duyuran Filistinli gazeteciler de bulunmaktaydı. Adaylar arasında yer alan Hamza ed-Dahduh, Şirin Ebu Akile, Yasir Murteca ve Ruşdi es-Serrac, maalesef İsrail’in saldırıları sırasında hayatlarını kaybetmişti.

Sakharov Ödülü, adını Sovyet fizikçi ve siyasi muhalif Andrei Sakharov‘dan alarak 1988 yılından bu yana, dünya genelinde düşünce özgürlüğünü savunan kişi veya kurumlara verilmektedir. Adaylar, Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi gruplar ve en az 40 milletvekilinin imzasıyla belirlenmektedir.

Ödül, geçtiğimiz yıl, 2022’de hayatını kaybeden Mahsa Amini ve İran’daki “Kadın, Yaşam, Özgürlük” hareketine verilmişti. Bu ödül, insan hakları mücadelesinin önemini her yıl yeniden hatırlatmakta ve bu alanda cesurca mücadele eden bireyleri onurlandırmaktadır.

Sakharov Ödülü 2023 Sahipleri Açıklandı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!