Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan ve Mars gezegenindeki toprak yapısına benzerliğiyle dikkat çeken Salda Gölü, son zamanlarda yaşanan olumsuz çevresel etkiler nedeniyle ciddi bir tehdit altındadır. Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Osman Şakar, 27 Temmuz’da suyun ulaştığı bir noktadan çektiği görüntülerle, bu durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Önceki gün yine aynı noktadan çektiği görüntülerde, gölün yaklaşık 20 metre çekildiğini tespit etti.
20 METRE SU ÇEKİLDİ
Osman Şakar, 27 Temmuz’da bazı kişiler tarafından göl kenarında açılmış bir çukuru görüntülemişti. O dönemde göl, çukurun içine kadar su ile doluyken, Şakar, önceki gün yaptığı ziyaretinde su seviyesinin büyük ölçüde düştüğünü kaydetti. “İki üç ay içinde göl, kıyıdan yaklaşık 20 metre uzaklaşmış durumda. Yükseklik olarak da yarım metreden fazla su kaybı yaşandı,” şeklinde ifadelerde bulundu.
‘GÖL, KENARDAN YAKLAŞIK 20 METRE UZAKLAŞMIŞ’
Gölün Kayadibi tarafındaki kıyısında, suyun ulaştığı alanın görüntülerini paylaşan Şakar, “Son olarak çöp temizliği yapmak üzere göl kenarına gitmiştim. 27 Temmuz’da çukurun içine kadar su geliyordu. Bugün, yaşanan durum oldukça endişe verici. Göl, kenardan yaklaşık 20 metre uzaklaşmış durumda,” dedi.
DERİN SU SONDAJLARI DA SEBEP
Osman Şakar, göldeki su seviyesinin düşmesinin temel nedeninin öncelikle küresel ısınmadan kaynaklanan kuraklık olduğunu belirtti. “Bu yıl bu bölgede neredeyse hiç yağış düşmedi. Ayrıca, yağış olmaması nedeniyle bölgede mısır ve yonca gibi suyu fazla tüketen ürünlerin yetiştirilmesi, derin su sondajları ile yapılmakta. Bu da yer altı su kaynaklarının azalmasına ve dolayısıyla gölün beslenmesinin zayıflamasına neden oluyor,” şeklinde açıklamalarda bulundu.
ACİL ÖNLEM ÇAĞRISI
Salda Gölü Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Son yıllarda Salda Gölü’nün su seviyesi ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Su çekilmesiyle birlikte göl zemininde derin çatlaklar meydana gelmiştir. Bu çatlaklar, gölü besleyen yer altı su yollarının kurumasıyla ortaya çıkmaktadır. Çevredeki barajlardan göle yeterli su bırakılmadığı gibi, kuyu sondajları ve sulama göletleri de gölü besleyen kaynakları azaltmaktadır. Devlet Su İşleri’nin özgür akan su bırakmaması ve bölgedeki kontrolsüz su kullanımı, Salda Gölü’nün su seviyesinin hızla azalmasına neden olmaktadır. Gölü ve çevresindeki ekosistemi korumak için acil önlemler alınması şarttır. Salda, tüm insanlığın mirasıdır ve korunması hepimizin ortak sorumluluğudur,” denildi.
Kaynak: Sözcü