Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle, kentte kahverengi kokarca zararlısı ile etkili bir mücadele yürütülüyor. Bu kapsamda, “feromon tuzak” kullanımının yaygınlaştırılması hedefleniyor. Büyükşehir Belediyesi, 950 feromon tuzağı temin ederek, bu tuzakların köylerde bir hektar aralıklarla yerleştirilmesini planlıyor. Bu sayede kahverengi kokarcaların etkili bir şekilde yok edilmesi amaçlanıyor.
Evlere yakın ağaçlara yerleştirilen feromon tuzaklarının içine, kahverengi kokarcaları çekmek için özel kokular konuluyor. Bu tuzaklar, kahverengi kokarcayı içine çekerek, sonrasında ilaçlama ile yok edilmesini sağlıyor. Ayrıca, köy ve mahallelerde kahverengi kokarcanın kışı geçirmek için konaklayabileceği alanlar da ilaçlanıyor.
Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kahverengi kokarca zararlısıyla mücadelede üç farklı yöntem uygulandığını belirtti. Bu yöntemler; biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadele olarak sıralanıyor. Sağlam, “Kahverengi kokarcayı kışın konaklayabileceği alanlarda tespit edip, buralarda gerekli önlemleri alıyoruz” dedi. Çiftçilere, kışlaklara yakın bölgelere tuzakların verildiğini ifade eden Sağlam, bu tuzakların zararlının ağaçlardan kışlağa geçerken yakalanmasını sağlayacağını vurguladı.
Sağlam, “Burada ‘cezbet, ilaçla yok et’ planlaması yaptık. Tuzakların içinde toplanan zararlıyı ilaçlayarak yok ediyoruz. Ayrıca metruk binalarda mekanik ve kimyasal ilaçlama yaparak mücadelemizi sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu. Şubat ve mart aylarında, zararlıyı konakladığı alandan çıkarken cezbetmek için feromon tuzakların yeniden kullanılacağını belirten Sağlam, “Öncelikle kışı geçirdiği alanları kontrol altında tutmalıyız. Hemen arazilerde kimyasal mücadele yapmamalıyız. Şu an bahçelerde ilaçlama gereksizdir, bu sadece israfa yol açar” dedi.
Çiftçilere, Tarım Müdürlükleri ile işbirliği içinde çalışmalarını öneren Sağlam, “Mücadele sadece Tarım ve Orman Bakanlığımızın ya da Büyükşehir Belediyemizin değil, topyekun bir mücadele olmalıdır. Asıl mücadelenin sahipleri çiftçilerimizdir. Çiftçilerimiz, hamamböceğinde etkili olan ilaçlarla evlerinde ilaçlama yapabilirler.” ifadelerini kullandı.
– Kahverengi Kokarca Yılda 10 Defa Yavru Bırakıyor
Sağlam, kahverengi kokarca zararlısı ile etkin bir şekilde mücadele edebilmek için tüm tarafların bir arada hareket etmesi gerektiğini vurguladı. “Kahverengi kokarca, yılda 10 defa yavru bırakabilmektedir. Bir tane öldürdüğümüzde, yıllık 250-300 tanesini yok etmiş oluyoruz. Eğer bir milyon tanesini öldürürsek, 300 milyonunu yok etmiş oluruz. Bu nedenle her yerde mücadele edeceğiz ve gördüğümüz yerde yok edeceğiz. Bunu evden kovmak değil, tamamen yok etmek gerekir” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çıkış Kanca ise, çiftçilere 950 feromon tuzak dağıttıklarını belirtti. Feromon tuzakların, böceklerin doğal kimyasal sinyallerini ve kokularını kullanarak onları çekmek için tasarlanmış bir tür tuzak olduğunu ifade eden Kanca, “Her bir tuzak bir hektarlık alana yerleştiriliyor. Bu şekilde 9 bin 500 dekar alanda kahverengi kokarca takibi yapıyoruz. Kahverengi kokarca ile mücadelede farklı tuzaklar kullanıyoruz” dedi.
Kanca, “Bunlar arasında yapışkan tuzaklar, üreticilerin kurduğu tuzaklar ve belediyenin dağıttığı hunili tuzaklar yer alıyor. Bu feromon tuzaklar sadece hedef böceği içine alıyor; böylece takibi sağlanıyor ve başka böceklerin tuzaklara girişi engelleniyor. Ayrıca belediyemiz, metruk binalarda da ilaçlama çalışmaları gerçekleştiriyor.” diye ekledi.
Kaynak: Sözcü