1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan OSB’lerde Yeni Yatırım Düzenlemesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan OSB’lerde Yeni Yatırım Düzenlemesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan OSB’lerde Yeni Düzenleme

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan OSB'lerde Yeni Düzenleme

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, organize sanayi bölgelerinde (OSB) yatırım süreçlerini hızlandırmak ve kolaylaştırmak amacıyla önemli bir adım atıyor. OSB’lerde henüz tahsis edilmemiş olan araziler için talep toplanacak ve bu araziler her ayın ilk pazartesi günü yatırımcılara tahsis edilecek. Bu yeni düzenleme ile arazi fiyatlarının artışının önüne geçilmesi hedefleniyor. Zira bazı OSB’lerde arazi edinmek, üzerine tesis kurmak kadar yüksek maliyetler gerektirebiliyor. Ayrıca, bazı bölgelerde “OSB’ye yakın” olarak tanıtılan ve gerçekte OSB alanı içinde bulunmayan arazilerin sanayicilere satılmaya çalışıldığı da gözlemleniyor. Oysa ki, OSB’ler içinde yapılan yatırımlar, birçok vergi avantajı ve düşük maliyetli enerji kaynaklarından yararlanma fırsatı sunuyor. Bunun yanı sıra, arıtma ve diğer altyapı yatırımlarının ortak yapılması sayesinde sanayicilerin maliyetleri de önemli ölçüde azalıyor.

Bakan Kacır’dan Açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, OSB’lerdeki yeni uygulama ile sanayi yatırımlarını hızlandırmayı amaçladıklarını belirtirken, şu ifadeleri kullandı:

  • “Tahsis başvuruları 3 hafta sürecek.”
  • “Geçtiğimiz ay OSB yönetmeliğinde yaptığımız değişikliklerle sanayicilerin yatırım yerlerine erişimini kolaylaştırmayı hedeflediğimizi duyurmuştuk.”
  • “Her ayın ilk pazartesi günü, henüz tahsis edilmemiş OSB parsellerinin çevrim içi ortamda yatırımcılara tahsis edilmesine yönelik düzenlemenin ilk uygulaması ekim ayında gerçekleştirilecek.”
  • “Bu düzenlemeyle, yatırım arsalarında arz yönlü bir artış sağlanacak, yatırımların hızlanması ve arsa fiyatlarındaki yükselişin önlenmesi amaçlanıyor.”
  • “OSB’ler daha şeffaf bir yönetim anlayışıyla işletilecek, sanayicilerimiz yatırım yeri alternatiflerine daha kolay erişim sağlayacak.”

1484 Fabrika İçin Tahsis Gerçekleşti

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelindeki tüm boş OSB parsellerinin çevrim içi platformda yatırımcılara tahsis edilmesi amacıyla başlatılan düzenlemenin ilk uygulaması başarıyla gerçekleştirildi. Bu kapsamda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda, 133 OSB’de toplam 1484 fabrika için 20.1 milyon metrekarelik bir yatırım yeri tahsisi eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Ayrıca, 6 OSB’de 2 milyon metrekare alan ön tahsise sunuldu. Böylece toplamda 22.1 milyon metrekarelik bir alan ve 1600 yatırım yeri tahsisi imkanı sağlanmış oldu. Yönetmelik sayesinde, düzenli aralıklarla yatırıma uygun yeni sanayi alanları ile altyapısı tamamlanmış parseller hakkında bilgilendirme yapılacak. Henüz tahsis edilmemiş tüm OSB parselleri her ay çevrim içi tahsise açılacak. İlk ilanlar, yatırımcılara Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve ilgili OSB’ler tarafından koordine bir şekilde duyurulacak.

KOBİ’lere 2.3 Milyar Dolar Kaynak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Eximbank ve kalkınma bankaları aracılığıyla KOBİ’lere ve ihracatçılara yönlendirilmek üzere bu yıl yaklaşık 2.3 milyar dolar kaynak sağladıklarını ifade etti. Bakan Şimşek, “KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak projeleri sürdüreceğiz. Dezenflasyon sürecinden olumsuz etkilenen bazı sektörlerin rekabet gücünü artıracak tedbirlere yönelik de çalışmalar yapıyoruz.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan OSB’lerde Yeni Yatırım Düzenlemesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!