1. Haberler
  2. Gündem
  3. Sandy Irvine ve George Mallory’nin Kaybolan Everest Tırmanışı

Sandy Irvine ve George Mallory’nin Kaybolan Everest Tırmanışı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Andrew Comyn “Sandy” Irvine ve Kaybolan Tırmanış Arkadaşı

Andrew Comyn “Sandy” Irvine, Haziran 1924’te partneri George Mallory ile birlikte Everest Dağı’na tırmanmayı denemiş, fakat bu cesur girişim sonucunda ikili bir daha asla geri dönmemiştir. Mallory’nin cansız bedeni yıllar sonra bulunmasına rağmen, Irvine’in cesedine dair hiçbir iz bulunamamıştır. Geçtiğimiz ay, National Geographic ekibi tarafından hazırlanan bir belgesel çalışması sırasında, eriyen bir buzulun ortaya çıkardığı bir ayak parçası keşfedildi. Ekibin lideri olan ünlü maceraperest Jimmy Chin, bu keşfi “muazzam ve duygusal bir an” olarak tanımladı.

BAŞARIP BAŞARAMADIĞI MERAK EDİLİYORDU

BBC’nin haberine göre, birçok kişi, Edmund Hillary ve Tenzing Norgay’ın 1953’te zirveye ulaşmasından tam 29 yıl önce, Irvine ve Mallory’nin Everest’e tırmanan ilk insanlar olmayı başarıp başaramadıklarını merak ediyordu. Yıllar boyunca, Irvine’in tırmanış partneri George Mallory ile birlikte, başarılı bir zirve tırmanışı gerçekleştirdiklerini kanıtlayabilecek bir film içeren banyosu yapılmamış bir kamera taşıdığına dair birçok spekülasyon ortaya atıldı. Bu nedenle, bazı dağcılar Irvine’in cesedini bulmak için çeşitli girişimlerde bulundu.

National Geographic’in raporuna göre, İngiliz yetkililer, keşfedilen ayağın kimliğini doğrulamak için bir DNA örneği almayı planlıyorlar. Ancak, film ekibinin yaptığı araştırmalar sonucunda, botun içinde bulunan çorabın üzerinde “AC Irvine” yazısının bulunması, çorabın Irvine’e ait olduğuna dair güçlü bir kanıt olarak değerlendiriliyor. Keşif, ekibin eylül ayında Everest’in kuzey yüzündeki Central Rongbuk Buzulu’ndan inmesiyle gerçekleşti.

Irvine, kaybolduğunda yalnızca 22 yaşındaydı ve dağcılık dünyasında bir asırdır süregelen merak dolu bir keşif gezisinin en genç üyesiydi. Irvine ve Mallory, en son 8 Haziran 1924 tarihinde zirveye doğru yola çıktıklarında canlı olarak görülmüşlerdi. Mallory’nin cesedi ise, ancak 1999 yılında bir Amerikalı dağcı tarafından bulunabilmiştir.

Kaynak: Sözcü

Sandy Irvine ve George Mallory’nin Kaybolan Everest Tırmanışı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!