1. Haberler
  2. Gündem
  3. Sayıştay Raporu: Bitlis Belediyesi’nde Denetim Eksiklikleri ve İhale Sorunları

Sayıştay Raporu: Bitlis Belediyesi’nde Denetim Eksiklikleri ve İhale Sorunları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sayıştay Raporu: Bitlis Belediyesi’nde Ciddi Denetim Eksiklikleri

2023 yılı için Sayıştay tarafından gerçekleştirilen denetim raporları, AKP’li Bitlis Belediyesi’nde önemli sorunlar ortaya koydu. Rapora göre, belediyede çalışan memur personelinin adli sicil kontrolleri yapılmamış ve bu durum, memuriyeti son bulması gereken kişilerin hala kurumda çalışabilme riskini doğuruyor.

Memurların Adli Sicil Kayıtlarına Bakılmamış

Sayıştay denetçileri, belediyedeki memur personelin adli sicil kayıtlarının kontrol edilmediğine vurgu yaparak, bu durumun ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Hazırlanan raporda, “Belirli suçlarda hüküm giyme ve kasıtlı suçlardan dolayı bir yıl veya daha fazla süreli suç işleyen kişilerin memur olma şartlarını sağlamadığı durumlarda memuriyetinin son bulması gerektiği” ifade edilmiştir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 51’inci maddesinde, “Hapis Ceza Ertelemesi” düzenlenmiş olup, bu durum cezanın ertelenmesi anlamına gelmektedir. Başka bir deyişle, mahkeme tarafından mahkumiyet kararı ile belirlenen hapis cezasının cezaevinde infaz edilmesinden şartlı olarak vazgeçilmesidir. Erteleme, bir cezanın infazı kurumudur. Yani, bir memur tarafından memur olma şartlarını bozacak bir suç işlendiğinde, bu suç ceza ertelemesine konu olsa bile memuriyetin sona ermesi gerekmektedir. Denetimlerde, idare tarafından personel ile ilgili böyle bir veri akışı ve kontrolünün mevcut olmadığı tespit edilmiştir. Bu durum, memuriyeti son bulması gereken kişilerin hala kurumda çalışabilme risklerini ortaya çıkarmaktadır. Sonuç olarak, idarenin bu riskleri ortadan kaldırmak amacıyla ilgili bakanlık veya kuruluşlarla gerekli yazışmaları yapması ve olası risklerin önüne geçmesi gerekmektedir.” denilmiştir.

Temizlik İşçisini İhale ile Almışlar

Belediyenin kent temizliğini kendi personeli yerine ihale yoluyla dışardan alması, mevzuata aykırı olarak değerlendirildi. Raporda, “Yapılan incelemelerde, idare tarafından kent temizliği hizmet alımının personel çalıştırılmasına dayalı olarak gerçekleştirildiği görülmüştür. Bu çerçevede, belediyelerde genel kent temizliği hizmet alım işinin personel çalıştırılmasına dayalı olarak yapılamayacağı ve bu ihtiyacın belediye şirketlerinden karşılanması gerektiği açıkça ifade edilmiştir. Ancak yapılan incelemelerde, idarenin 8 ay süreyle genel kent temizliği için dışardan hizmet alımı yaptığı ve bu alımın, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun pazarlık usulü olarak belirlenen 21’inci maddesinin (b) bendi gereği yapıldığı tespit edilmiştir. Bu şartlar altında, gerek 696 sayılı KHK hükümlerine gerekse 4734 sayılı Kanunun 62’nci maddesine aykırı olarak ihale yapılması, belediye şirketlerinden mevcut çalışan personel tarafından karşılanması gereken işçilik hizmetlerinin dışardan temin edilmesi mevzuata aykırıdır. Dolayısıyla, kent temizliği hizmet alımının personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak yapılmaması gerekmektedir.” ifadelerine yer verilmiştir.

Kaynak: Sözcü

Sayıştay Raporu: Bitlis Belediyesi’nde Denetim Eksiklikleri ve İhale Sorunları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!