1. Haberler
  2. Gündem
  3. Scholz: Türk vatandaşları vize şikâyetlerinde haklı

Scholz: Türk vatandaşları vize şikâyetlerinde haklı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir günlük çalışma ziyareti için İstanbul’a giden Almanya Başbakanı Olaf Scholz Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Dolmabahçe’de yer alan Çalışma Ofisi’ndeki görüşme basına kapalı yapıldı. İkili görüşmenin ardından birlikte öğle yemeği yiyen liderler, ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında “NATO müttefikimiz Almanya ile iki büyük devlet arasında olabilecek her alanda yoğun ilişkilere sahibiz” diyen Erdoğan, “Savunma sanayi ürünlerinin tedariki bağlamında geçmişte yaşanan bazı sıkıntıları artık geride bırakarak iş birliğimizi geliştirmeyi arzu ediyoruz” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Almanya’nın kamu güvenliği bakımından da ciddi tehdit teşkil eden PKK ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle birlikte mücadele kararlılığına ulaştık” açıklamasında bulundu.

Erdoğan, “İsrail’in Gazze ve Filistin topraklarında uyguladığı soykırım ve Lübnan’daki saldırıları ele aldığımız bir diğer önemli bir başlıktı” diye konuştu. Erdoğan, “İsrail’in, Netanyahu’nun kafa yapısında, çok açık, net bu savaşı sadece belli bir dairede tutmak değil, yayma anlayışı var” ifadesini kullandı.

Vize şikâyetleri

Basın toplantısında konuşan Scholz ise Türkiye’ye Eurofighter savaş uçağı satılmasına yönelik projenin İngiltere tarafından yürütülen ve henüz ilk aşamalarında olan bir proje olduğunu söyledi. Almanya Başbakanı, “Bu, geliştirmeye devam edeceğimiz bir şey” diye ekledi.

Almanya Başbakanı Scholz, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamaları konusunda bir soruyu da yanıtladı. Scholz, Türkiye’deki Alman konsolosluklarının dünya genelinde en çok vize veren konsolosluklar olduğunu ancak dijitalleşme gibi tedbirlerle başvuruları yanıtlama sürecini hızlandırmak istediklerini söyledi. Türk vatandaşlarının vize almakta yaşadığı sıkıntıları “haklı şikâyetler” olarak değerlendiren Scholz, iş insanları, öğrenciler, fuarlara katılan kişiler ve tır şoförleri için vizenin çok önemli olduğunu kaydetti. Scholz, büyükelçiliklerde ve konsolosluklarda çalışanların bunun öncelikli bir husus olduğunu bildiğini de sözlerine ekledi.

Düzensiz göçün önlenmesi ve Almanya’dan Türkiye’ye silah ihracatı, Scholz ve Erdoğan’ın ikili görüşmesinde gündeme gelmesi beklenen başlıklar arasında bulunuyordu.

Dün gece İstanbul’a giden Scholz, bugün Türkiye’den ayrılacak.

DW/JD,CÖ

DW Türkçe’ye sansürsüz nasıl erilebilirim?

Scholz: Türk vatandaşları vize şikâyetlerinde haklı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!