Sığınmacılar Üzerine Şok İddialar
Gazeteci Fatih Ergin, SÖZCÜ TV’de İpek Özbey tarafından sunulan Nokta Atışı programında dikkat çeken bir iddiayı gündeme taşıdı. Ergin, sığınmacıların, bir danışmanlık şirketi aracılığıyla kendi haklarındaki kayıtları 1.000 TL karşılığında öğrendiğini ifade etti. Suç kaydı bulunan Suriyelilerin, yakalanmamak için çeşitli dolandırıcılık yöntemlerine başvurduklarını vurguladı.
Ergin’in açıklamalarına göre, suç kaydı çıkmayan bazı sığınmacılar bile, belirli memurlar aracılığıyla kandırılarak Suriye’ye gönüllü olarak gönderiliyor ve ardından bu kişilerin tekrar Türkiye’ye sokulması için 3.500 dolar talep ediliyor. İşte Ergin’in açıklamalarının detayları:
- “Bin lira vererek kendileri hakkında bir arama kaydı oluşturulmuş mu, tahdit kodu oluşturulmuş mu, suç kaydı var mı bunu öğreniyor.”
- “Tercüme ofisleri ve danışma ofisleri, yine Suriyelilerden oluşuyor. Buraya 1.000 TL’yi veriyor ve bu ofistekiler, Göç İdaresi’nde veya emniyetteki ‘anlaşmalı memurlar’ ile irtibata geçiyor.”
- “Mesela Suriyeli bir sığınmacı, 1.000 TL vererek sorgulamasını yaptırmış ve ardından ona bu ekran gönderilmiş. Ben direkt onlardan elde ettim…”
- “Peki sonra ne oluyor? Öğrendiler, suç kaydı var. Bir polis uygulaması var bir yerde, oraya girmiyor. Resmi daireye gitmiyor, hastaneye gitmek zorunda kalırsa durumu sıkıntılı olmayan başka bir Suriyelinin kimliğini kullanıyor.”
- “Şeytana pabucunu ters giydirecek yöntem. Zengin Suriyelileri gözüne kestiriyorlar. Herhangi bir suçu, araması yok. Diyorlar ki senin tahdit kodun var. Anlaşmalı memurlar tarafından tahdit kodunu koyduruyorlar.”
- “Diyorlar ki bunu kaldırmamız için 50-100 bin lira alıyorlar. Sonra kaldıramıyoruz diyorlar. Sen Suriye’ye gönüllü geri dönüş yap, biz seni tekrar geçireceğiz sınırdan diyorlar. Çünkü Suriye’ye gönüllü dönüş yaptığında dosya kapanıyor. Suriye’den tekrar geçirmek için 3.500 dolar alıyorlar.”
TAHDİT KODU NEDİR?
Tahdit kodu, Türkiye’deki yabancı uyrukluların ülkeye giriş çıkışı ve ülkedeki süreçleriyle ilgili kontrol mekanizması oluşturan idari bir koddur.
Kaynak: Sözcü