1. Haberler
  2. Dünya
  3. Smotrich’in Büyük İsrail Tasarımı Sosyal Medyada Tartışmalara Yol Açtı

Smotrich’in Büyük İsrail Tasarımı Sosyal Medyada Tartışmalara Yol Açtı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Smotrich’in “Büyük İsrail” Tasarımı Sosyal Medyada Gündem Oldu

Smotrich'in

İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in bir belgeseldeki açıklamaları, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Yönetmenliğini Jerome Sesquin’in üstlendiği “İsrail: Kaos’un Bakanları” isimli belgeselde, Smotrich, ülkenin sınırlarının Ürdün Nehri’nin ötesine kadar genişletileceği fikrini dile getirdi. Bu açıklamalar, özellikle bölgedeki gerginlikleri artıran bir açıklama olarak değerlendirildi.

Röportajda, “Bir Yahudi devleti istiyorum” diyen Smotrich, sunucunun “Bu ne demek?” sorusuna verdiği cevapta, “Yahudi devleti. Bu, oldukça karışık. Yahudi halkının değerlerine göre yönetilen bir devlet.” ifadelerini kullandı. Sunucunun, “İsrail’in egemenliği denizden Ürdün’e kadar mı? Hepsi bu mu yoksa sonrasında Ürdün Nehri’nin diğer yakası mı fethedilecek?” sorusunu ise “Yavaş yavaş” şeklinde yanıtladı.

Smotrich, “Bilgelerimizin kitaplarına göre, Kudüs’ün geleceği Şam’a kadar uzanacaktır ve Kudüs tek başına Şam’a kadar uzanır.” diyerek “Büyük İsrail” ideolojisini daha da derinleştirdi. Daha önce “Filistin diye bir halkın olmadığı” yönündeki tartışmalı açıklamalarıyla da gündeme gelen Smotrich’in bu yeni ifadeleri, sosyal medyada büyük bir etki yarattı.

HEDEF ÜRDÜN’ÜN ÖTESİ

20 Mart’ta Fransa’nın başkenti Paris’e yaptığı ziyarette, Likud Partisi’nin eski lideri Jacques Kupfer’i anma töreninde konuşan Smotrich, “Filistin diye bir halkın olmadığını ve bunu Beyaz Saray’ın da duyması gerektiğini” belirtti. Ayrıca, Yahudi yerleşimcilerin 26 Şubat’ta gerçekleştirdiği toplu saldırılara maruz kalan Filistin beldesi Huvvara’nın “yeryüzünden silinmesi gerektiğini” vurguladı. Bu ifadeleri, uluslararası arenada büyük tepkilere neden oldu.

ABD ve Fransa ziyaretlerinde diplomatik olarak tecrit edilen Smotrich, resmi bir görüşme yapma şansı bulamadı. Paris’teki Jacques Kupfer’i anma töreni, gelen tepkiler üzerine planlandığı merkezde yapılamadı ve başka bir salona alındı. Smotrich, bu durumu “İsrail nefreti her yerde” şeklinde yorumladı. Tören sırasında kullandığı kürsüde Ürdün’ü de kapsayan bir İsrail haritası sergilemesi ise dikkatlerden kaçmadı.

İsrail’in “Büyük İsrail” politikası, Yahudilerin kutsal kitabındaki “Vadedilmiş Topraklar” inancına dayanmaktadır. Bu yaklaşım, tam sınırları belirlenmemiş olsa da, günümüzdeki Filistin, Suriye ve Ürdün topraklarına doğru genişlemeyi öngörüyor.

Kaynak: Sözcü

Smotrich’in Büyük İsrail Tasarımı Sosyal Medyada Tartışmalara Yol Açtı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!