1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Söke’de Yabancı Uyruklu Genç, Yemeğin Çatalını Yuttu

Söke’de Yabancı Uyruklu Genç, Yemeğin Çatalını Yuttu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Söke’de yaşayan 18 yaşındaki yabancı uyruklu E.E, yemek çatalı yuttuğu şikayetiyle acil ambulansla Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Hastanesine getirildi. Hastanede yapılan röntgen muayenesinde, E.E.’nin yemek borusunda 18 santimetrelik bir çatalın bulunduğu tespit edildi.

Uzman hekimler, çatalı ağız yoluyla çıkarmak için endoskopi uygulamayı denedi. Ancak, yemek ve soluk borusuna zarar verme riskinin yüksek olması nedeniyle, midenin kesilerek çatalın çıkarılması gerektiğine karar verildi. ADÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Salih Çokpınar ve Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Akay Edizsoy’un koordinasyonunda gerçekleştirilen operasyonla, midedeki kesi açılarak çatal başarıyla çıkarıldı.

Söke'de Yabancı Uyruklu Genç, Yemeğin Çatalını Yuttu

Operasyon sonrasında bir süre yoğun bakımda kalan hasta, durumunun stabil hale gelmesiyle birlikte normal servise alındı. Dr. Edizsoy, bozuk para, toplu iğne ve çivi gibi küçük yabancı cisimlerin yutulmasının sıklıkla karşılaşılan bir durum olduğunu, ancak çatal gibi büyük bir cismin yutulmasının oldukça nadir olduğunu belirtti.

“Büyük Bir Çatalın Yutulması İlk Duyduğumda Şaşırttı”

Vakayı ilk duyduğunda büyük bir şaşkınlık yaşadığını ifade eden Edizsoy, “Büyük bir çatalın tamamen yutulması şeklinde ortaya çıkan bu vakayı ilk duyduğumda, bunun gerçek olamayacağını düşündüm. Hasta 18 yaşında ve yabancı uyrukluydu. Türkçesi zayıf olduğu için belki de yanlış anlaşılmalar olabileceğini düşündük. Ancak hastanın röntgenini çektiğimizde gerçekten de yemek borusunda bir çatalın bulunduğunu gördük.” dedi.

“Yemek Borusu Yaralanması Hayati Risk Taşıyor”

Yemek borusundaki yaralanmanın ölümle sonuçlanabileceğini vurgulayan Edizsoy, şöyle devam etti: “Bu durum bizi oldukça tedirgin etti. Fakat endoskopi ile yapılan muayenede ciddi bir yaralanmanın olmadığını gördük. Endoskopik yöntemle çıkarılamadı çünkü çatal oldukça büyüktü ve endoskopik aletlerin boyutuna uygun değildi. Ayrıca, bu büyük çatalın kendi ağırlığı da vardı. Bir çivi ya da iğne gibi tutulup çekilemiyor. Bu nedenle karın bölgesinde yapılan kesi ile midenin içinden çıkarmayı planladık ve bu strateji ile başarılı bir sonuç elde ettik.”

“Sıra Dışı Bir Vaka”

Bu vakayı bilim dünyasıyla paylaşacaklarını da belirten Edizsoy, “Yabancı cisim yutulmasıyla ilgili birçok vaka literatürde mevcut ama bu tür sıra dışı vakalar oldukça nadir. Dolayısıyla, bunu bilimsel olarak diğer meslektaşlarımızla paylaşmayı düşünüyoruz. Bir makale yazmayı planlıyoruz. Bu kadar büyük bir cismin yutulması gerçekten sıra dışı bir durum; böyle bir olayla karşılaşmamıştım.” şeklinde konuştu.

Söke'de Yabancı Uyruklu Genç, Yemeğin Çatalını Yuttu

Edizsoy, hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu, hayati riskin yüksek olmasına rağmen kötü bir sonuç gelişmeden hastanın iyileşmesinin kendilerini mutlu ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Sözcü

Söke’de Yabancı Uyruklu Genç, Yemeğin Çatalını Yuttu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!