Madencilerin Eylemi ve Geri Dönüş
Manisa’nın Soma ilçesinde, AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait olan Fernas Madencilik’te, sendikaya üye oldukları ve haklarını talep ettikleri için işten atılan madenciler, 53 gündür sürdürdükleri eyleme müzakere yolunun açılmasıyla ara vererek Ankara’dan Soma’ya döndüler. Madenciler, Soma’da CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, CHP Soma İlçe Başkanı Levent Elbinsoy ve aileleri tarafından karşılandı.
“Daha Altıncı, Yedinci Raund Var”
Soma Millet Bahçesi’nde maden emekçileriyle bir araya gelen Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, 53 gün boyunca eylem yaptıklarını belirterek, “53 gün boyunca eylemimiz devam etti. Yarın heyetimizden 5 arkadaşımızı göndereceğiz. Tabii ki bu eylem yarına kadar şu anda donduruldu. Ama yarından sonra sonuç alamazsak daha bu eylemin beşinci raundunu bitirdik. Daha altıncı, yedinci raunt var. Biz yarına kadar çok da sevinmeyelim, yarın göreceğiz. Arkadaşlarımızı dinleyeceğiz. Mutluluğu ondan sonra paylaşacağız.” dedi.
Çakır, ayrıca “53 gün boyunca buradan Ankara’ya gidene kadar bize destek veren belediyelere, vekillere, Manisa CHP Milletvekillerine, Genel Başkanımız Özgür Özel’e sonsuz teşekkür ederim. 2014’ten beri madencinin sesi oldu. Gerçekten yüreği oldu, gözü oldu.” ifadelerini kullandı.
“Ders Olsun”
Türkiye’deki işçi sınıfı için mücadele ettiklerini vurgulayan Çakır, “Elbette bu eylem Türkiye’deki işçi sınıfına, emekçilerin 17 bin lira asgari ücretle bir avuç insanı, bin avuç insanlara köle yapan insanlara ders oldu. Bu 430 işçinin kavgası değildir. Türkiye’deki bütün işçi sınıfının kavgasıydı. Bağımsız Maden İş Sendikası da zaten bunun için kuruldu. Bir madenciye biz bakmadık, Türkiye’deki bütün işçi sınıflarının dertlerine derman olmaya çalışıyoruz.” dedi.
“Madenci Kardeşlerimiz Ciddi Bir Direniş Gösterdi”
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise, “Anayasamızın 51’inci maddesi çok açık. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan yurttaşların sendikaya üye olma, örgütlenme ve sendikal faaliyetlerde bulunma hakları vardır. Bu anayasal bir haktır.” dedi. Bakırlıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün ülkenin her tarafında sadece Anayasal haklarını kullandıkları için yüzlerce işçi işlerinden atılıyor. Fernas Maden işçileri 53 günden beri direniş gösteriyor. Çadır kurdular, yalın ayak 301 kilometre yürüyerek Ankara’ya ulaştılar.”
Bakırlıoğlu, madencilerin taleplerini şu şekilde sıraladı: * İşten çıkarılan arkadaşlarının işe iade edilmesi, * Güvenli çalışma koşullarının sağlanması, * Soma ortalamasında maaş almak istemeleri.
“Hakkınızı Alacaksınız”
Bakırlıoğlu, “Herkes biliyor ki bu arkadaşlarımız haklı. Ama haklı olmak karın doyurmuyor. 53 günden beri bu madenci kardeşlerimiz ciddi bir eziyet yaşadı.” diyerek, yarın yapılacak görüşmenin önemine dikkat çekti. “İnşallah işçi temsilcilerimizle işveren temsilcilerinin görüşmesi istediğimiz gibi sonuçlanır.” dedi.
“Beraber Bir Mücadele Yürüyoruz”
Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, madencilik zanaatının zorluğuna dikkat çekerek, “Bu yazgımız değil. Bu kaderimiz değil. Tedbir alacaklar. İnsanlar, hayatını kaybetmiyor, önlem almadığı için ölüyor.” dedi. Aksu, sözlerine şöyle devam etti: “Biz yoksuluz ama haklıyız. Hakkımızı talep etmek gerekiyor. Kimseden korkmamak lazım.”
Aksu, yarın yapılacak görüşmenin ardından, madencilerin işlerine dönebilmesi için umutlu olduklarını ifade etti.