1. Haberler
  2. Gündem
  3. Sosyal Medyada Uyuşturucu Satışı ve Yapay Zeka Kullanımı

Sosyal Medyada Uyuşturucu Satışı ve Yapay Zeka Kullanımı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyal Medyada Uyuşturucu Satışına Dikkat

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı, İçişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen son narkotik operasyonlarının, özellikle sosyal medya platformlarında emoji kullanarak uyuşturucu satan kişiler üzerinde yoğunlaştığını belirtti. Darıcı, narkotik ekiplerinin sosyal medya üzerinden kapsamlı araştırmalar yaptığını ve bu süreçte yapay zekanın da kritik bir rol oynadığını ifade etti.

Yapay Zeka ve Narkotik Operasyonları

Polis ekiplerinin bu operasyonlarda sosyal ağlar ve duygu analizi gibi çeşitli analiz tekniklerinden faydalandığını vurgulayan Darıcı, “Yapay zeka teknolojileri ile entegre edilen analizler sayesinde sosyal medya üzerinde uyuşturucu satan torbacılar etkili bir şekilde tespit edildi. Burada en önemli nokta, yapay zekanın polisin suçluları yakalama konusunda sağladığı avantajdır.” dedi.

Darıcı, özelleştirilmiş yapay zeka uygulamaları sayesinde polislerin hangi sosyal medya hesaplarının kimlerle bağlantılı olduğunu ve bu bağlantıların yoğunluğunu belirleyerek uyuşturucu satan kişileri yakaladığını dile getirdi. Ayrıca, şu önemli noktaları da kaydetti:

  • Uyuşturucu tacirlerinin farklı uyuşturucu türleri için özellikle gençlere sosyal medya üzerinden ulaşma yöntemleri.
  • Gençlerin ilgisini çekebilecek ve onlara cazip gelecek içeriklerin paylaşılması yoluyla müşteri toplama stratejileri.
  • Uyuşturucu tacirlerinin emoji dili kullanarak, doğrudan yazışma yapmaktan kaçınarak polisten saklanma çabası.

Darıcı, sosyal medya üzerinden sipariş edilen uyuşturucunun bazen adrese teslim, bazen de belirli bir noktadan alındığını belirterek, “Uyuşturucu tacirleri, bu durumu abartarak işin reklam ve pazarlama boyutuna bile girmektedir.” şeklinde konuştu.

Ailelere Önemli Uyarılar

Bazı oyunların uyuşturucu satışı için bir zemin haline geldiğine dikkat çeken Darıcı, “Oyunlar içerisinde uyuşturucuyla ilişkili semboller ve özendirici içerikler kullanılarak gençlerin bu tür platformlara yönlendirildiği tespit edilmiştir. Özellikle aileler, çocuklarının sosyal medyadaki paylaşımlarına dikkat etmelidir. Oynadıkları oyun sadece eğlenceden ibaret olmayabilir. Gönderdikleri içerikler veya mesajlaşmalarda uyuşturucu ile ilgili emojiler gördüklerinde durumun ciddiyetinin farkına varabilirler.” dedi.

Gençlerin sosyal medya aracılığıyla kurdukları arkadaşlıkların önemine de vurgu yapan Darıcı, “Karşınızdaki kişi çok iyi görünse de, aslında bir e-torbacı veya internet üzerinden uyuşturucu satışı yapan bir tacir olabilir.” ifadelerini kullandı.

Sembolik Dilin Önemi

Kriminal vakalarda sembolik dilin önemine dikkat çeken Darıcı, şunları ekledi:

  • Kriminal gruplar içinde sembolik olarak kullanılan dil ve bu sembollerin anlamlarının farklılaşabileceği.
  • Hayatta normal olarak kullanılan bir sembolün suç dünyasında farklı bir anlam ifade edebileceği örnekleri.
  • Örneğin, bir reklamda torba görüntüsü, uyuşturucuyla alakalı yaprak simgesi veya farklı renklerde kalp emojisi uyuşturucu ile ilgili anlamlar taşıyabilir.
  • Gözleri kapalı bir kadın görüntüsü, belirli bir uyuşturucuyu işaret ediyor olabilir.

Darıcı, “Uyuşturucularla ilgili emojilerin şekillerinin ve renklerinin önemi büyüktür. Örneğin, bir emoji için mor renk kullanılırken, başka bir uyuşturucuyu tanımlamak için kırmızı renk tercih edilebilir. Bu tür sembollerin paylaşılması, yapay zeka uygulamalarıyla yakalanabilmesi açısından önem taşır. Bu sembollerin anlamları yapay zekaya öğretildiğinde, bu tür paylaşımları yoğun şekilde yapan kişilere odaklanmak oldukça değerli bir hamledir.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Sözcü

Sosyal Medyada Uyuşturucu Satışı ve Yapay Zeka Kullanımı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!