1. Haberler
  2. Gündem
  3. Sürdürülebilir Hayvancılık Projesi Bursa’da Gerçekleşti

Sürdürülebilir Hayvancılık Projesi Bursa’da Gerçekleşti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sürdürülebilir Hayvancılık Projesi: Uluslararası İşbirliği Bursa’da Gerçekleşti

Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen 3 günlük proje hareketliliği, Sırbistan Belgrad Üniversitesi, Slovakya Nitra Tarım Üniversitesi, Hırvatistan Osijek Üniversitesi ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nden (BŞEÜ) 11 akademisyenin yanı sıra Hırvatistan, Romanya ve Bursa’daki tarım liselerinden 6 öğretmen ile 11 öğrencinin katılımıyla Bursa’da yapıldı. Misafirler, ilk gün Yenişehir ilçesinde bir süt çiftliğini ziyaret ederek iyi hayvancılık uygulamalarını incelediler. Burada, şirketin bilimsel danışmanı Prof. Dr. İsmet Türkmen ve Bandırma’daki besi çiftliğinin müdürü Ertan Mülayim’den değerli bilgiler aldılar.

Etkinliğin ikinci gününde, projenin ilk çıktısı olan e-öğrenme platformunun pilot uygulaması Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. Katılımcılar, son gün ise Bursa’da Sultan 2. Abdülhamid tarafından 1891 yılında kurulan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret ederek tarımsal üretim alanlarını inceledi. Ayrıca, Bursa Tarım ve Hayvancılık Fuarı ile kentin tarihi ve turistik yerlerini gezme fırsatı buldular.

Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro Proje Koordinatörü Pınar Ünal Akpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SUSTRA projesinin Erasmus K220 kapsamında olduğunu ve Avrupa Birliği tarafından fonlandığını belirtti. Projenin toplam bütçesinin 250 bin avro olduğunu dile getiren Akpınar, “Amacımız sürdürülebilir hayvancılığı tarım liselerinde müfredat olarak yerleştirmek, öğretmenleri bu konuda eğitmek ve mobil uygulamalarla iyi örnekleri göstermek. Öğretmenler ve öğrenciler için sürdürülebilir hayvancılık eğitimi veriyoruz. İlk proje çıktısı olan online kurs platformunu öğrencilere tanıttık. Dört modül, proje ortakları üniversiteler tarafından sunuldu.” dedi.

Akpınar, proje çalışmasının bir yıl daha devam edeceğini ve son toplantının Belgrad Üniversitesi’nde gerçekleştirileceğini ifade etti.

Eğitim Modülleri ve Katılım

Hırvatistan Vinkovci Tarım Lisesi’ni temsilen katılan projenin koordinatörü Rejhana Nuhanovic Tadijan, çalışmanın sürdürülebilir hayvancılıkla ilgili olduğunu vurguladı. Bursa’daki proje çalışmalarını çok beğendiklerini belirten Tadijan, “Projemiz, özellikle tarım liselerine yönelik müfredat geliştirme, öğretmen ve öğrencileri eğitme amaçlı. Süt çiftliğini gezmek bizim için harikaydı; çünkü buraya dört tarım lisesi öğrencimizle geldik ve hepsi gelecekte kendi çiftliklerini kurmayı, sürdürülebilir hayvancılık kurallarına göre işletmeyi düşünüyor.” şeklinde konuştu.

BŞEÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Levent Burgu, projede en çok önem verdikleri konulardan birinin yaygın eğitimin sağlanacağı öğrenme yönetim sistemi olduğunu ifade etti. Proje ortakları üniversitelerin eğitim modülleri hazırladığını belirten Burgu, “Bu eğitim modüllerini online bir öğretim sistemi üzerinden tüm ilgililerin kullanımına açıyoruz. Öncelikle tarım liseleri olmak üzere, üreticilerimiz, çiftçilerimiz veya bu işe ilgi duyan herkes bu eğitim modüllerine internet sitemiz aracılığıyla ulaşabilir. Eğitim modüllerimiz altı dilde hazırlanmıştır. İngilizce başta olmak üzere Türkçe, Rumence, Sırpça, Hırvatça ve Slovakça dillerinde mevcuttur. Proje ortaklarının bulunduğu ülkelerin dillerinde de web sitemiz bulunmaktadır. Dileyen herkes bu imkanlardan yararlanabilir.” dedi.

Belgrad Üniversitesi’nden Prof. Ilija Djekic, kendi sorumluluklarında olan kurs platformunun modülünü hazırladıklarını ve daha önce birçok kez farklı projeler için Türkiye’ye geldiğini aktardı. Djekic, “Türkiye’yi çok seviyorum. Bu geziyi de çok güzel buldum. Süt çiftliği gezisi bizim için mükemmel bir deneyimdi. Her yeni gezi, yeni bir deneyim demektir. Bursa’da da yeni şeyler gördük. Bu nedenle çok güzeldi.” değerlendirmesini yaptı.

Sürdürülebilir Hayvancılık Projesi Bursa’da Gerçekleşti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!