Suriye’deki İç Savaş Sonrası Türkiye’ye Sığınan Zanlılar
Suriye’deki iç savaşın ardından Türkiye’ye sığınan, ikisi kardeş olan üçü Suriye uyruklu dört zanlı, herhangi bir ticari faaliyetleri olmamasına rağmen hesap hareketlerinde olağan dışı para trafiği tespit edilince çeşitli hapis cezalarına mahkum edildi. İstinaf Mahkemesi, sanıklardan birinin itirazını reddederken, diğer üç sanığın cezasını eksik soruşturma gerekçesiyle bozdu. Bozma kararında, para transferi yapılan Özgür Der isimli derneğin, IŞİD ile bir bağlantısının olup olmadığının araştırılması talep edildi.
Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) Harekete Geçmesi
Suriyeli zanlıların, Türkiye’de herhangi bir ticari faaliyetleri olmamasına rağmen gelir ve giderleri arasındaki orantısız para hareketleri dikkat çekince MASAK, harekete geçti. MASAK raporuna göre, bu kişilerin terör örgütü IŞİD’e finans sağladıkları tespit edildi. Kardeşler Mouhammad Qassem ve Abdullah Qassem’in kurdukları havale sistemi ile örgüte para aktarımında bulundukları belirlendi. Ayrıca, bu kişilerin para ilişkisi kurdukları diğer bireylerin de IŞİD’e mali destek sağladıkları ve mal varlıkları dondurulan kişiler arasında yer aldıkları saptandı.
Gizlilik Amaçlı İletişim Yöntemleri
Zanlıların, para transferi yaparken açıklama kısmına “İnfak, Kurban, Yardım” gibi ibareler ekleyerek Suriye’deki cihatçı gruplara finans sağladıkları istihbarat birimleri tarafından belirlendi. MASAK raporunda, Mouhammad Qassem’in iş ve gelir durumuyla örtüşmeyen yüklü para transferleri olduğu vurgulandı. Türkiye’de mal varlıkları dondurulan ve haklarında arama kararı bulunan bazı kişilerin, Suriye’deki çatışmalı bölgelerde terör örgütü saflarında silahlı faaliyetlerde bulunduğu ve teknik takibe yakalanmamak için Telegram, WhatsApp gibi uygulamalarla iletişim kurdukları tespit edildi.
Sanıkların Savunmasız Kalması ve Ceza Aldıkları Suçlamalar
Sanıkların IŞİD ile bağlantılı El Haram adlı illegal döviz zinciriyle bağlantılı oldukları belirlendi. Bu nedenle, “Terörizmin finansmanı hakkındaki kanuna muhalefet, suç gelirlerini aklama ve terör örgütü üyesi olmak” suçlamalarıyla dava açıldı. Sanıklar, hesaplarındaki yüksek paralara açıklama getiremeyince, Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanık Mouhammad Qassem’i IŞİD’e finans sağlamaktan 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Kardeşi Abdullah Qassem 5 yıl, İbrahim Şaban ve Arif Özger ise 4 yıl 2 ay hapis cezası aldı.
İstinaf Mahkemesi’nden Gelen Cevap
Bölge İstinaf Mahkemesi, 6415 sayılı Terörizmin Finansmanı Suçu’nun, örgüte yardım suçunun özel bir hali olduğunu belirtti. Fon sağlama veya toplamanın sürekli hale gelmesi durumunda ise bunun terör örgütüne üye olma suçunu oluşturacağını vurguladı. Mouhammad Qassem’e verilen hapis cezasında bir isabetsizlik bulunmadığını ve delillerin hukuka uygun elde edildiğini belirterek, istinaf başvurusunun reddine karar verdi.
Özgür Der’in IŞİD ile Bağlantısının Araştırılması Gerekiyor
Diğer üç sanıkla ilgili verilen mahkûmiyet kararları ise bozularak, para transferi yaparken açıklama kısmına “kozmetik malzeme” yazıldığına dair başka bir soruşturma kapsamında bağlantılı kişilerin tanık olarak dinlenmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, Türkiye’ye Kilis sınırından kaçak yollardan giriş yapan Abdullah Qassem’in, Ramazan ayında Özgür Der isimli derneğin koordinesinde topladığı yardım paralarıyla Halep’in Azez ilçesine bağlı Türkmenbareh köyüne 20 günlüğüne gittiğini itiraf etmesi, Özgür Der’in IŞİD ile irtibatının araştırılması gerektiğini gösterdi.
Sonuç
Bu derneğin muhasebecisi olarak dosyada adı geçen Hasip Hoca adlı kişinin kimlik bilgilerinin tespit edilerek terör örgütüyle organik bağı olup olmadığının araştırılması ve tanık sıfatıyla ifadesinin alınması gerektiği ifade edildi. Sanıkların para transferleriyle ilgili MASAK raporunda belirtilen faaliyetlerine dair havale ve EFT yaptıkları kişilerin de tanık olarak ifadelerinin alınması, sanık Mehmet Arif Özger’in Sağlık Bakanlığı’nın izni ile Suriye’nin Azez bölgesine hangi sebeple gittiği ve kaç gün kaldığı, yanında başka birisinin olup olmadığının Bakanlık ve Emniyet kayıtlarından tespit edilmesi istendi.
Kaynak: Sözcü