1. Haberler
  2. Gündem
  3. Sürücü Belgeleri Yenileme Süreci ve Cezalar

Sürücü Belgeleri Yenileme Süreci ve Cezalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

6 Milyon 264 Bin Kişi Sürücü Belgesini Yenilemedi

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Kişiselleştirme Şube Müdürü Kemal Kalkan, yaptığı açıklamada, şu ana kadar 27 milyon 803 bin kişinin yeni tip sürücü belgesi için başvurduğunu ifade etti. Kalkan, “Eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi için son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlenmiştir. Bugün itibarıyla sürücü belgesini yenilemeyen 6 milyon 264 bin vatandaşımız bulunmaktadır.” dedi.

15 TL Yerine 12 Bin Lira Ödeyecekler

B sınıfı ehliyet yenileme süresiyle ilgili önemli bir uyarı yapıldı. 2016 öncesi alınan B sınıfı ehliyetlerin yenilenmesi zorunlu hale getirildi. Bu kurala uymayan sürücüler için 2025 yılında ağır para cezaları uygulanacak. Sürücüler, 15 TL’lik ödeme yapmayı ihmal ettikleri takdirde, 12 bin TL’yi bulan bir ceza ödemek zorunda kalacaklar.

“Cezai Müeyyideler ile Karşı Karşıya Kalacaklar”

Yıl sonuna kadar vatandaşların, sürücü belgelerini yalnızca 15 liraya yenileyebileceğini belirten Kalkan, şöyle devam etti: “Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi için ödenecek bedel 15 lira olarak belirlenmiştir. Ancak, sürücü belgelerinin 31 Aralık 2024’e kadar yenilenmemesi halinde, 2025 yılında indirimli tutardan vatandaş faydalanamayacak. Ayrıca, eski tip sürücü belgeleri ile araç kullanmak mümkün olmayacak. Eski tip sürücü belgeleri geçersiz hale geleceğinden, bu belgelerle araç kullanan vatandaşlarımız, Karayolları Trafik Kanunu’nda belirtilen cezai müeyyidelerle karşılaşacaklardır.”

Kalkan, “13 liralık değerli kağıt bedeli, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden veya anlaşmalı bankalardan ödenebilmektedir. 2 liralık vakıf payı ise Türk Polis Teşkilatı Güçlendirme Vakfı’nın anlaşmalı olduğu bankalardan ödenebilir. Birçok kamu bankası, 15 liralık bedeli tek bir paket halinde ödeme şeklinde kabul etmektedir.” bilgilerini paylaştı.

Yeni tip sürücü belgelerinin basım sürecinin en fazla 2 iş günü sürdüğünü aktaran Kalkan, “Basım işlemleri tamamlandıktan sonra tüm gönderiler PTT’ye teslim edilmektedir. PTT, 56 il merkezinde 1 gün içerisinde, diğer illerde 2 gün, köy ve ilçelerde ise 4 gün içerisinde teslimat yapmaktadır.” diye ekledi.

Vatandaşların sağlık raporu alarak randevularına gelmeleri gerektiğini belirten Kalkan, yıl sonunda olabilecek yoğunluk nedeniyle belgelerin bir an önce yenilenmesini tavsiye etti.

İndirimli Yenileme Fırsatı

Eski tip sürücü belgelerini 31 Aralık 2024’e kadar yenileyen vatandaşlar, toplamda 15 lira ödeyerek yeni tip sürücü belgelerine sahip olabiliyor. Belirtilen süre içerisinde yenilenmeyen sürücü belgeleri geçersiz hale gelecek ve bu tarihten sonra başvuru yapanlar, bu bedelle ehliyet yenileme imkanından yararlanamayacak. 2025 yılı için bedeller, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecektir.

Başvuru Süreci

Sürücü belgesini yenilemek isteyen vatandaşlar, Alo 199 çağrı merkezi, mobil uygulama veya randevu.nvi.gov.tr üzerinden randevu alarak gerekli evraklarla birlikte nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunabiliyor. Başvurular tamamlandıktan sonra, sürücü belgeleri PTT aracılığıyla başvuru sahiplerinin adreslerine teslim ediliyor. Sürücü belgesi başvuru sürecinde, kişiler geçici sürücü belgesi ile araç kullanabiliyor. Yetkililer, başvuru sürecinde herhangi bir ücret talep edilmediğini ve sahte sitelere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Gerekli Belgeler

Ehliyet yenileme işlemi için sürücülerin bazı belgeleri hazırlaması ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevu alması gerekiyor. İşte yenileme işlemi için gerekli olan belgeler:

  • Kimlik kartı veya pasaport
  • Güncel biometrik fotoğraf
  • Geçerli bir sağlık raporu
  • Kan grubu belgesi (sağlık raporunda belirtilmişse gerekli değildir)
  • Mevcut ehliyet
  • Adli sicil kaydı
  • Yenileme ücreti olarak ödenmesi gereken 15 TL (12 TL harç ve 3 TL değerli kağıt bedeli dahil)

Kaynak: Sözcü

Sürücü Belgeleri Yenileme Süreci ve Cezalar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!