1. Haberler
  2. Dünya
  3. Tayvan Çevresinde Askeri Hareketlilik ve ABD’nin Tepkisi

Tayvan Çevresinde Askeri Hareketlilik ve ABD’nin Tepkisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tayvan Çevresindeki Askeri Hareketlilik

Tayvan Savunma Bakanlığı, X sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada, dünden bugüne kadar saat 06.00’a kadar 153 askeri hava aracının Tayvan çevresinde uçtuğunu bildirdi. Bu uçuşların 111’inin, Tayvan Boğazı’nda tarafların etki alanlarını belirlediği varsayılan “orta çizgi”nin ötesine geçtiği ve Tayvan’ın “Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)” olarak belirlediği bölgelerde gerçekleştirildiği vurgulandı. Ayrıca, Ada çevresinde Çin donanmasına ait 14 gemi ve sahil güvenliğine ait 12 geminin de tespit edildiği ifade edildi.

Bu askeri uçuşlar ve gemi devriyeleri, Çin’in dünkü askeri tatbikatı kapsamında gerçekleştirildi. Bakanlık, önceki gün yaptığı açıklamada, tatbikat süresince Çin ordusuna ait 125 savaş uçağı, 17 savaş gemisi ve 17 sahil güvenlik gemisinin Ada çevresinde görüldüğünü bildirmişti. Bu durum, bir günde kaydedilen uçuş sayısının en yüksek seviyeye ulaştığını göstermektedir. Tayvan’ı kuzey, güney ve doğudan kuşatarak kritik limanları bloke eden tatbikatın dün akşam saat 18.00’de sona erdiği duyuruldu.

Tatbikatı Tasvir Eden Grafik

Kırmızı alanlar, Tayvan’ı kuşatan Çin Donanması filolarını ifade ediyor.

ABD’nin Tepkisi

ABD'nin Tepkisi

Pentagon Basın Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, yaptığı yazılı açıklamada, Tayvan lideri Lai Ching-te’nin “Ulusal Gün” konuşmasını Ada’da süregelen bir gelenek olarak tanımladı. Ryder, Çin’in bu konuşmaya askeri tatbikatla karşılık vermesinin “kışkırtıcı” olduğunu belirtti. Ayrıca, Çin ordusunun Ada çevresindeki tatbikatının “sorumsuz, orantısız ve istikrarsızlaştırıcı” olduğunu savunan Ryder, Hint-Pasifik bölgesinde caydırıcılığın güçlü kalmaya devam edeceğini vurguladı. Ryder, “Çin Halk Cumhuriyeti’nin istikrarı bozucu eylemlerine rağmen, özgür ve açık bir Hint-Pasifik için ortak vizyonumuzu geliştirmek üzere müttefik ve ortaklarımızla çalışmayı sürdüreceğiz.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da dünkü açıklamasında, askeri tatbikattan ciddi endişe duyduklarını ifade etti. Miller, Çin’i itidalli davranmaya ve bölgede barış ile istikrarı sarsabilecek eylemlerden kaçınmaya çağırdı.

Çin, dünkü açıklamasında Tayvan Boğazı ile Tayvan Adası’nın kuzey, güney ve doğu bölgeleri çevresinde kapsamlı bir askeri tatbikata başladığını duyurmuştu. Çin ordusu sözcülerinden Li Şi, kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinden birliklerin katıldığı “Müşterek Kılıç-2024B” adlı tatbikatın akşam saatlerinde sonlandırıldığını bildirdi. Bu tatbikat, Ada’daki hükümetin lideri Lai’nin, Çin’in Tayvan’ı temsil etme hakkına sahip olmadığını savunduğu ve “ilhak ile egemenlik gasbına karşı direnecekleri” mesajını verdiği “Ulusal Gün” konuşmasının ardından gerçekleşti.

Kaynak: Sözcü

Tayvan Çevresinde Askeri Hareketlilik ve ABD’nin Tepkisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!