1. Haberler
  2. Gündem
  3. TBMM Adalet Komisyonu, Noterlik Kanunu ve Yargı Paketi Üzerine Toplandı

TBMM Adalet Komisyonu, Noterlik Kanunu ve Yargı Paketi Üzerine Toplandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Adalet Komisyonu Toplantısı

TBMM Adalet Komisyonu, Adalet Bakanlığı’nın önemli çalışmalarına ev sahipliği yaparak, AKP İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığında toplandı. Yüksel, komisyonun, milletvekillerinin büyük gayret, sabır ve çabalarıyla önemli çalışmalara imza attığını ifade ederek, “Bugün, Genel Kurul gündeminde bulunan 9’uncu Yargı Paketi’nin devamı niteliğinde olan Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu teklif, yeni ihtiyaçları karşılamaya yönelik önemli düzenlemeleri içermekte ve 23 maddeden oluşmaktadır. Teklif, toplamda 12 farklı kanunda değişiklik veya düzenleme önerisi içermektedir. Ayrıca, kamu hizmeti olan noterliğin etkinliğini artırmayı, hukuki güvenliği sağlamayı, temel hak ve özgürlüklerin daha etkin korunmasını, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal kararlarının oluşturabileceği hukuki boşlukları doldurmayı ve uygulamada yaşanabilecek tereddütleri gidermeyi amaçlamaktadır.” dedi.

“Noterlik Hizmetlerinde Yenilikçi Yaklaşımlar”

Yüksel, kanun teklifinin detaylarına geçmeden önce, teklif üzerinde ilk imza sahibi olan AKP İstanbul Milletvekili Nurettin Alan’a söz verdi. Alan, kanun teklifi ile noterlerin günümüz dünyasına uygun bir hale getirilmesinin hedeflendiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

  • Günümüzde değişen ekonomik ve sosyal koşullar ile teknolojik ilerlemeler göz önüne alınarak, noterlik müessesinin daha iyi işleyebilmesi ve işlem yapan kişilerin daha kolay hizmet alabilmesi için bazı düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Noterlik, bir kamu hizmeti olmasının yanı sıra serbest meslek olarak da icra edilebilmektedir. Verilen hizmetler karşılığında ücret, vergi ve harç alınmaktadır. Bu teklifle, noterlerin tatil gün ve saatlerine ilişkin çalışma usul ve esaslarının yönetmelikle düzenlenmesi öngörülmektedir.
  • Ayrıca, noterlik ücret tarifesinin her yıl mart ayında değil, ocak ayı başında belirlenmesi sağlanmaktadır. Noterliklerde gerçekleştirilen işlemler için alınacak çeşitli bedellerin, kredi kartı gibi diğer ödeme araçlarıyla tahsil edilmesi hedeflenmektedir.
  • Diğer bir düzenlemeyle, noterlerin tahsil ettikleri vergi, resim, harç ve değerli kağıt bedellerinin her ayın ilk 5 günü içinde maliyeye düzenli olarak ödenmesi önerilmektedir.

“Casusluk Eylemleriyle Etkili Mücadele”

Alan, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarına ilişkin düzenlemelerin de kanun teklifinde yer aldığını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

  • Mahkeme kararıyla adın değiştirilmesi durumunda yapılacak ilanın kapsamı, ilanda yer alacak bilgiler ve ilanın şekline ilişkin düzenlemeler yapılmaktadır. Ayrıca, boşanma davasının reddine dair kararın kesinleşmesinden sonra 3 yıl içinde ortak hayatın yeniden kurulamaması durumunda, eşlerden birinin talebi üzerine boşanmaya karar verileceğine dair hükümde yer alan süre, 1 yıla indirilmektedir.
  • Suçun niteliğinin değişmesi durumunda, tek savunma hakkına dair bildirimlerin sanığa da yapılması sağlanmaktadır. Ayrıca, Çocuk İzleme Merkezleri’nin üniversiteler tarafından da kurulabilmesine imkan tanınmaktadır.
  • Kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarında görev yapanların avukatlık stajı yapabilmesine yönelik olarak AYM’nin iptal kararları doğrultusunda düzenleme yapılmaktadır.
  • Teklif, casusluk eylemleriyle daha etkili bir mücadele yürütmek amacıyla Türk Ceza Kanunu’nda yeni bir suça yer vermektedir. Bu düzenleme ile, devletin güvenliği ile iç ve dış siyasal yararları aleyhine yabancı devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları ve talimatları doğrultusunda suç işlenmesi yaptırıma bağlanmaktadır.

İstanbul Milletvekili Nurettin Alan’ın kanun teklifi ile ilgili komisyonu bilgilendirmesinin ardından, Komisyon Başkanı Cüneyt Yüksel, kanunun anayasaya aykırılık yönünden itirazların değerlendirmesi üzerine CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül ve Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun’a söz verdi. Komisyon toplantısı, milletvekillerinin kanun üzerindeki konuşmalarıyla devam etmektedir.

Kaynak: Sözcü

TBMM Adalet Komisyonu, Noterlik Kanunu ve Yargı Paketi Üzerine Toplandı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!