1. Haberler
  2. Gündem
  3. TBMM Bütçe Maratonu ve 9. Yargı Paketi Görüşmeleri

TBMM Bütçe Maratonu ve 9. Yargı Paketi Görüşmeleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Bütçe Maratonu ve Yargı Paketi Görüşmeleri

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ile Sayıştay Raporları üzerinde yapılacak olan görüşmeler, çarpıcı bir maraton niteliği taşıyor. Bu görüşmeler, Çarşamba günü saat 10.00’da Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlayacak. Bütçe maratonunun önemli bir parçası olan TBMM bütçesinin görüşmeleri ise 31 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilecek. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, bütçe sunumunu yapması bekleniyor.

9. Yargı Paketi Görüşmeleri Başlıyor

TBMM Genel Kurulu’nda ise “9. Yargı Paketi” olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerinin bu hafta içinde gündeme gelmesi öngörülüyor. Meclis tatile girmeden önce TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen bu önemli teklifte, kadınların yalnızca kendi soyadlarını kullanabilmelerine yönelik sınırlamalar da ele alınıyor.

9. Yargı Paketi’nde yapılacak değişiklikler arasında:

  • Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’nda soru sayısının 100’den 120’ye çıkarılması,
  • Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı’na çağrılacak aday sayısında değişiklik yapılması; ilan edilen kadro sayısının bir katı fazlası kadar aday mülakata çağrılacak,
  • Buluntu olması sebebiyle veya kanun hükümleri gereğince trafikten men edilerek alıkonulan araçların, yediemin otoparklarından satış usulünün yeniden belirlenmesi,
  • Sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınması,
  • Şikayete bağlı olan hakaret suçu bakımından şikayet süresinin, fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçemeyecek şekilde düzenlenmesi.

Bu yargı paketi, yasaların etkinliğini artırmayı ve adalet sisteminin daha erişilebilir olmasını hedefliyor. TBMM’deki bu kritik görüşmeler, Türkiye’nin hukuki çerçevesini şekillendirecek önemli adımlar arasında yer alıyor.

Kaynak: Sözcü

TBMM Bütçe Maratonu ve 9. Yargı Paketi Görüşmeleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!