1. Haberler
  2. Gündem
  3. TBMM Genel Kurulu’nda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Teklifi Görüşüldü

TBMM Genel Kurulu’nda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Teklifi Görüşüldü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Genel Kurulu, ‘Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek amacıyla Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplandı. Başkanvekili Önder, birleşimin açılışında yaptığı konuşmada, verimli bir yasama yılı geçirilmesini dileyerek şu ifadeleri kullandı:

  • “Ülkemizde birçok mesele, derin bir kuyuya hapsolmuş gibi görünmektedir. Ancak bu kuyunun derinliği değil, iplerin kısalığı sorun oluşturuyor. Bu bağlamda barışa gönül indiren, uzlaşmanın bu Meclisin temel işlevi olduğunu kabul eden ve tarihi meseleleri konuşma zeminine taşıyan Sayın Cumhurbaşkanına, Sayın Devlet Bahçeli’ye ve bu konuda bedel ödemiş, onurunu her şeyden fazla önemseyen herkese teşekkür etmek istiyorum.”
  • “Hayır söyleyeceksen söyle, yoksa sus” gibi bir düsturla hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Konuşmak, kendi fikirlerimizi karşımızdakine iletmek anlamına gelmez; açık bir el, karşılıklı tokalaşmanın tarihidir. Gerçekten, kuyudan çıktığımızda önümüzde bir umman var; barış, bu ummanların en büyüğüdür. Barışın en önemli özelliği, kaybedeninin olmamasıdır. Barışta herkes kazanır, yeter ki dayatmalara kapılmayalım, kendi fikirlerimizi başkalarına dayatmaya çalışmayalım.”

DEMİR: “Maden İşçileri Baretlerini Yere Vurarak Dertlerini Anlatıyor”

Genel Kurul’da gündem dışı konuşmaların ardından Önder, milletvekillerine 2 dakikalık söz hakkı tanıdı. Bu bölümde söz alan Emek Partisi Genel Başkanı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Demir, maden işçilerinin kullandığı bareti göstererek şu ifadeleri kullandı:

  • “Bu baret, AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun şirketinde çalışan maden işçilerinin bareti. Sağlık ve güvenlik önlemleri alınmadan çalışan işçiler, ölüm koşullarında çalıştırılıyor. Hak talep eden işçiler işten çıkarılıyor ve şiddete maruz kalıyor. Yalnızca muhatap alınmak için çıplak ayaklarıyla Ankara’ya yürüyen işçiler, ‘Çözüm yoksa ölüm var’ diyerek 2 gündür açlık grevinde. Dertlerini anlatmak için sadece bu baretleri yere vuruyorlar. Patronların insan yaşamına saygısızlığına göz yumanlar, bu suçların da ortağıdır. Başta Ferhat Nasıroğlu’nun ‘Beni haklı buldu’ dediği Erdoğan olmak üzere, tüm AKP’li vekiller bu işçilerin yaşadıklarının muhatabıdır.”

Demir, konuşmasının sonunda bareti yere vurarak işçilerin yaşadığı zorlukları simgeledi.

TÜİK Verileri Üzerine Tartışmalar

Milletvekillerinin 2 dakikalık açıklamalarının ardından siyasi parti gruplarının TBMM Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergelerine geçildi. Saadet Partisi ve İYİ Parti’nin araştırma önergeleri okundu ve reddedildi. Ardından, DEM Parti’nin ‘Bölgesel eşitsizliklerin sebeplerinin araştırılması’ başlıklı önergesi gündeme alındı.

Önergenin gerekçesini açıklamak üzere söz alan DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, şunları ifade etti:

  • “Kürtlerin yaşadığı iller, işsizlik sarmalında kalmış durumda. Kürt coğrafyası, sosyoekonomik gelişmişlikte en alt sıralarda yer alıyor. Hane fert gelirinin en düşük olduğu yerler, maalesef Kürt coğrafyası. Bu durum, Kürt halkının eşit yurttaşlık hakkını tanımayanların eseridir. Ancak bu durumu değiştirmek mümkün.”

AKP İstanbul Milletvekili Ümmügülşen Öztürk ise, “PKK’yı terörist ilan ettiğiniz an değişecek” şeklinde yanıt verdi. Sayyiğit, “Sakin olun, bunun bir yolu var: Tüm Türkiye halklarının kazanacağı onurlu bir barıştan geçiyor. TÜİK verilerine göre en düşük gelirlerin yıllardır Van, Muş, Bitlis ve Hakkari bölgesinde olmasının sorgulanması gerekiyor” dedi.

Geçim Sıkıntısı ve Eşitsizlik Üzerine Tartışmalar

Önerge üzerine söz alan Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, “Ülkemizde bazı iller geri kalmış olarak değerlendiriliyor. Ancak, Türkiye’nin bazı illeri değil, her yeri eşitleniyor. Geçim sıkıntısı, eşitsizlik ve yolsuzluk tüm Türkiye’de konuşulmaya başlandı. Bu nedenle, temel olarak yürütülen politikaların gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.

Van Belediyesi’ndeki İşten Çıkarma Olayları

İYİ Parti grubu adına söz alan Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Van Belediyesi’nden işçilerin haksız yere işten çıkarıldığını ifade ederek, “817 işçi halen ekmekleri için mücadele ediyor. İşten çıkarılan işçiler, ‘Bunlar fazla ve bankamatik’ gibi suçlamalara maruz kaldı. Ancak, Van’da 2019’dan itibaren işe alınan 100’ün üzerinde kişi var” dedi.

İddialara Yanıtlar ve Tartışmaların Devamı

AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Türkoğlu’nun açıklamalarına karşı çıkarak, “İşten çıkarılanların bankamatik memuru olduğu iddiaları doğru değil. Bu insanlar çalışıyordu, ancak iş yapmadıkları için işten çıkarılmış olabilirler” dedi. Koçyiğit, “Kayyum döneminde yandaşların işe alındığını biliyoruz. Hiçbir emekçinin işine son vermeyiz” yanıtını verdi.

PKK’nın Terör Örgütü Olduğu Vurgusu

CHP adına konuşan Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “Bölgenin kalkınmaya ihtiyacı var. Ancak PKK bir terör örgütüdür” dedi. Koçyiğit, “Kimse bizim üzerimizden kendisini vatansever ilan edemez” diyerek karşılık verdi.

AKP’nin Önerisi Kabul Edildi

Tüm tartışmaların ardından Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, AKP’nin TBMM Başkanlığı’na sunduğu çalışma takvimine ilişkin önergesini oylamaya sundu. Önerge, muhalefet milletvekillerinin karşı çıkmasına rağmen kabul edildi. Önder, birleşime 15 dakika ara verdi.

Kaynak: Sözcü

TBMM Genel Kurulu’nda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Teklifi Görüşüldü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!