TBMM Genel Kurulu’nda Yargı Düzenlemeleri Görüşülecek
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda bu hafta yargıyla ilgili önemli düzenlemeleri içeren, casuslukla ilgili yeni suçlar öngören ve ‘etki ajanlığı’ düzenlemesi olarak bilinen Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlayacak. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, söz konusu düzenlemeyi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarla eleştirdi.
Günaydın, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda, Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlanacak. Torba kanun niteliğindeki teklifin 16. maddesinde, Türk Ceza Kanunu’na eklenen bir madde ile kamuoyunda Etki Ajanlığı Düzenlemesi olarak bilinen, ‘Devletin Güvenliği veya Siyasal Yararları Aleyhine Suç İşleme’ başlıklı bir hüküm getirilmektedir.”
Söz konusu düzenlemeyi incelediğimizde, devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenler için üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülmekte ve bu cezanın artırılabileceği durumlar da hükme bağlanmaktadır. Teklifte yer alan maddenin gerekçesi, düzenlemenin amacını daha açık bir şekilde ortaya koymaktadır.
- Devletin iç ve dış siyasal yararları ile güvenliği arasında sıkı bir ilişki bulunmaktadır.
- Bu kapsamda iktisadi, mali, askeri, milli savunma, kamu sağlığı, kamu güvenliği, kamu düzeni, teknolojik, kültürel, ulaştırma, haberleşme, siber alan, kritik altyapılar ve enerji gibi diğer yararlar da bu kavram içerisinde değerlendirilmiştir.
Düzenlemenin hedefi, yabancı devlet veya organizasyonların stratejik çıkarlarına zarar verecek herhangi bir eylemi suç sayarak, bu eylemler için cezai yaptırımlar getirmektir. ‘ÖZELDE GAZETECİLER, GENELDE TÜM MUHALİFLER İÇİN BÜYÜK BİR TEHDİT’
Günaydın, düzenlemenin geniş kapsamının ve hedefinin açıkça ortaya konduğunu vurgulayarak, “Hukuken nedensellik ve fail ile fiil bağı gibi zorunlu koşulları dahi aramayan bu düzenlemenin, devlet ile hükümetin bu kadar iç içe geçtiği, yargının siyasallaşarak araçsallaştırıldığı bir dönemde, özelde gazeteciler, genelde ise tüm muhalifler için büyük bir tehdit oluşturduğu açıktır.” dedi.
Bu düzenlemenin Gürcistan Parlamentosu tarafından da benzer şekilde kabul edildiğini hatırlatan Günaydın, Türkiye’nin NATO Parlamenterler Meclisi toplantısına katıldığını ve burada Gürcistan’ın Etki Ajanlığı düzenlemesini demokrasi tehdidi olarak nitelendiren bir deklerasyona olumlu oy verildiğini belirtti. Türkiye’den toplantıya katılan milletvekillerinin listesi ise şöyle: AKP’den 8, CHP’den 4, MHP’den 2, DEM’den 2, İYİ Parti’den 1 ve Saadet/Gelecek grubundan 1 milletvekili bulunmaktadır.
Günaydın, “Cumhuriyet Halk Partisi Meclis grubu bu düzenlemenin Meclis’ten geçmemesi için her türlü çabayı gösterecek, geçmesi durumunda ise Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaktır. Bilinmelidir ki, devlet ve demokrasi, hukuk dışı yöntemlerle korunamaz, zayıflatılır.” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: Sözcü