TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı’nın 2025 Yılı Bütçesi Gündemde
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler devam ederken, tartışmalı konular da gündeme gelmeye devam ediyor. CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, sağlık yatırımlarının yurt dışına değil, Anadolu’ya yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Akay, şu ifadeleri kullandı:
“Yurt dışındaki hastanelere sekiz ayda 214 milyon lira harcanmış”
Sağlık Bakanlığı’nın bütçe raporlarından elde edilen bilgilere göre, yurt dışında bulunan bazı hastanelere sekiz ayda toplam 214 milyon lira harcandığı ortaya çıktı. 2014 yılında açılan Nyla Sudan-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi için 24 milyon 192 bin lira, 2014 yılında hizmete giren Somali Mogadişu’daki Eğitim ve Araştırma Hastanesi için 76 milyon lira, 2019 yılında faaliyete geçen Nijer’deki Türkiye Dostluk Hastanesi için 46 milyon lira ve 2021 yılında Kırgızistan Bişkek’te açılan hastane için ise toplamda 214 milyon 406 bin lira harcandığı belirtildi.
“Merkez ilçelerinde devlet hastanesi olmayan illerimiz var”
Akay, Türkiye’deki bazı illerin merkez ilçelerinde devlet hastanesi bulunmadığını da ifade etti. Bu iller arasında:
- Karabük
- Ağrı
- Aksaray
- Amasya
- Adıyaman
- Çorum
- Erzincan
- Karaman
- Kırşehir
- Niğde
- Siirt
- Uşak
Bu illerde kamuya ait sağlık hizmeti veren devlet hastanesi bulunmadığını belirten Akay, iktidara çağrıda bulunarak, “Sağlık yatırımlarını yurt dışına, Afrika’ya değil, Anadolu’ya yaparak bu eksikliklerin giderilmesi gerekiyor” dedi.
“Yabancı hastalara 8 ayda 28 milyon 407 bin lira ödendi”
Ayrıca, tedavi için ülkemize gelen yabancı hastalara sekiz ayda 28 milyon 407 bin lira ödendiğini vurgulayan Akay, “Bir taraftan GSS prim borcu için telefonlara yasal takip mesajı geliyor. Borcun ödenmediği takdirde yasal işlemler başlatılacağı söyleniyor. Ancak bir yandan da yurt dışından gelen yabancı hastalara devletten 28 milyon lira para ödüyoruz. Kendi yurttaşlarımızın önceliklendirilmesi gerekir” dedi.
“Hastane heyelan bölgesine inşa edilmiş”
2017 yılında 12 milyon lira maliyetle yapılan Eskipazar Devlet Hastanesi’nin zemin seçimindeki hatalar nedeniyle faaliyete geçtikten sonra kullanılamaz hale geldiğini belirten Akay, “Heyelan riski olan bir bölgeye inşa edilen bu hastane için yapılan yatırım boşa gitti. Bu durumu defalarca dile getirmeme rağmen sorumlularla ilgili herhangi bir işlem yapılmadı” dedi. Akay, kamu zararını teşkil eden bu olay hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılması gerektiğini ifade etti. Eskipazar’da şu an hastane bulunmadığına dikkat çeken Akay, buranın kurtarılması ve güçlendirilmesi için yüksek tutarlarda ödenek ayrılması gerektiğini belirtti.
Kaynak: Sözcü