1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tek Tırnaklı Hayvan Eti Tespiti: Tüketiciler Dikkatli Olmalı

Tek Tırnaklı Hayvan Eti Tespiti: Tüketiciler Dikkatli Olmalı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Et Ürünlerinde Tek Tırnaklı Hayvan Eti Tespit Edildi

Et Ürünlerinde Tek Tırnaklı Hayvan Eti Tespit Edildi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği denetimler sonucunda bazı et ürünlerinde tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi, tüketicilerin güvenilir kırmızı ete erişim konusundaki endişelerini artırdı. Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, vatandaşların düzenli denetimlerden geçen mahalle kasaplarından gönül rahatlığıyla et alabileceklerini vurguladı. Yardımcı, kasapların faturasız ve sağlık raporu bulunmayan hayvan etlerini satın almadığını belirterek, ucuza et veya kıyma satışı yapan yerlerden şüphe edilmesi gerektiği konusunda uyardı.

Tek Tırnaklı Hayvan Eti Tespiti: Tüketiciler Dikkatli Olmalı

ETİ UCUZA SATAN YERDEN ŞÜPHELENİN

Büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının yaklaşık 250 lira civarında olduğunu ifade eden Yardımcı, “Vatandaşlar, güvenilir mahalle kasaplarından alışveriş yapmalılar. Bizim en büyük denetçimiz, müşteri kitlesidir. Küçük esnafta hileli ürün bulmak neredeyse imkansız. Bu nedenle, halkımızın kasaplara olan güvenini koruması önemli.” dedi.

500 LİRADAN DÜŞÜKSE DİKKAT EDİN

Yardımcı, tüketicilerin tedirgin olmaması gerektiğini, kasaplardan rahatlıkla et temin edebileceklerini belirtti. Ancak, 500-600 lira altında kıyma satışı yapan yerlerden mutlaka şüphelenilmesi gerektiğini vurguladı. “Ucuz etin kalitesi de düşük olur. Örneğin, bize gelen etin 350 liraya alındığında, maliyeti 525 lira oluyor. Kıyma 550-600 lira, kuşbaşı ise 600-650 lira gibi fiyatlarla satılmakta. Bu durumda, kasaplar bunu pahalı satamazlar. Unutulmamalıdır ki, denetçimiz halktır ve Türkiye genelindeki kasaplarda tek tırnaklı hayvan etlerinin satışı kesinlikle yasaktır.” diye ekledi.

ARACI KAMYONETLERDEKİ TEK TIRNAKLI TEHLİKESİ

Yardımcı, her ilde ‘aracı’ olarak tabir edilen kamyonetlerde et satmaya çalışan şahısların bulunduğunu da belirtti. Bu kamyonetlerde, sığır veya dana eti gibi ne olduğu belli olmayacak şekilde etler satılmaya çalıştığını ifade etti. “Bu tür araçlarla gezerek ucuza et satışı yapan kişiler, halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Bizim esnafımız bu durumdan haberdar olduğunda, durumu bildiriyor ve bu tür aracıları yakalamaya çalışıyoruz.” dedi.

ÖLÜME KADAR GİDİYOR

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu ise, hijyen kurallarına uyulmadan yapılan hayvan kesimleri ile etin muhafazası ve işlenmesinin sağlığa olan tehditlerinden bahsetti. Manavoğlu, “Tek tırnaklı hayvan etlerinin tüketimi halk sağlığı açısından ciddi riskler taşıyor. Tüketicilerin sağlıklarını bile bile riske atmaları kabul edilemez. At ve eşek etlerinin karışım halinde bulunması, bu hayvanların nerede ve nasıl kesildiği konusunda soru işaretleri oluşturuyor. Kayıt dışı ve onaysız, merdiven altı tabir edilen işletmelerde hijyen koşulları oldukça yetersizdir. Et ürünleri protein açısından zengin oldukları için mikrobiyal anlamda ciddi mikroorganizma barındırma riski taşımaktadır. Uygun olmayan koşullarda kesilip dağıtılmaları, ciddi hastalık risklerini beraberinde getirmektedir. Bu ürünlerde salmonella, escherichia coli, listeria ve campylobacter gibi patojenlerin bulunma ihtimali oldukça yüksektir. Isıl işlemin uygun standartlarda uygulanmaması, etin tüketiminde kanlı ishal, karın ağrısı, kusma gibi sağlık sorunlarına, hatta bağışıklığı zayıf bireylerde ölümle sonuçlanabilecek ciddi risklere yol açabilir.” şeklinde konuştu.

Tek Tırnaklı Hayvan Eti Tespiti: Tüketiciler Dikkatli Olmalı

Kaynak: Sözcü

Tek Tırnaklı Hayvan Eti Tespiti: Tüketiciler Dikkatli Olmalı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!