1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden Meme Kanseri Farkındalığı Açıklamaları

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden Meme Kanseri Farkındalığı Açıklamaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden Meme Kanseri Farkındalık Açıklamaları

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Meme Kanseri Farkındalık Açıklamaları

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Meme ve Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal, ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ etkinlikleri kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Meme Kanseri Farkındalığı Açıklamaları

‘Şikayetiniz Yokken Bu Tetikleri Yaptırın’

Gürdal, “1-31 Ekim tarihleri, ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak kutlanmaktadır. Normalde her kanser türü için yalnızca bir gün belirlenirken, meme kanseri için bir ay boyunca farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Çünkü meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür ve bu durum son derece önemlidir. Üstelik, meme kanseri taranabilir bir kanser türüdür. Akciğer kanseri ise erkekler arasında en yaygın görülen kanser türü olmasına rağmen, taranabilme olanakları kısıtlıdır. Taranabilen kanserler, meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri gibi hastalıklardır. Tarama neden bu kadar önemlidir? Şikayetiniz yokken bile mamografi çektirmeniz gerekmektedir. Hatta, bazen şikayetler olsa dahi insanlar doktora gitmekte tereddüt ediyor. Ancak şunu bilmelisiniz ki, eğer şikayetleriniz olmadan tarama yaptırırsanız, evre 0 veya evre 1 düzeyinde kanseri yakalayabiliyoruz. Bu evrelerde tespit edilen kanserlerin hayatta kalma oranı yüzde 99-100 civarındadır. Bu, son derece yüksek bir orandır,” dedi.

‘En Güzel Farkındalığı Milletvekili Gerçekleştirdi’

Gürdal, bu ayın en etkili farkındalığını Tekirdağ CHP Milletvekili Nurten Yontar’ın gerçekleştirdiğini belirterek, “Ülkemiz için meme kanseri farkındalık etkinliklerinin en cesur ve en anlamlı olanını ilimiz milletvekili Sayın Nurten Yontar ortaya koymuştur. Kendisi, bu konudaki düşüncelerini cesurca mecliste dile getirerek, farkındalığın önemini vurgulamıştır. Meclis’teki meslektaşlarını, peruğunu çıkararak selamlaması ise son derece etkileyici bir an olmuştur. Bu tür etkinlikler, toplumda farkındalık yaratmak adına büyük önem taşımaktadır,” şeklinde konuştu.

‘Erkeklerde Farkındalık Yok’

Erkeklerin de meme kanserine yakalanabileceğine dikkat çeken Gürdal, “Ne yazık ki erkeklerde bu konuda farkındalık oldukça düşük. Çoğu erkek, meme kanserine yakalanma ihtimallerini düşünmüyor. Ancak erkeklerde de meme kanseri görülebilmektedir. Bu oran az olsa da, günümüzde bu durumun artış göstermesi dikkat çekicidir; yüzde 20-25 arası bir artış gözlemlenmektedir. Erkekler, meme kanseri olabileceklerini akıllarına bile getirmiyor. Kadınlar, ellerinde bir kitle hissettiklerinde hemen doktora koşarken, erkekler genellikle bunun yağ bezesi veya kist olduğunu düşünerek tedaviye geç kalıyorlar. Bu nedenle erkekler sıklıkla evre 2 veya evre 3 olarak bize başvuruyorlar. Eğer erkekler de, evre 0 ya da 1 düzeyinde başvuruda bulunsalar, onların da kurtulma ihtimalleri çok daha yüksek olacaktır,” ifadelerini kullandı.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Meme Kanseri Farkındalığı Açıklamaları

Kaynak: Sözcü

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden Meme Kanseri Farkındalığı Açıklamaları

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden Meme Kanseri Farkındalığı Açıklamaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!