1. Haberler
  2. Gündem
  3. TESK Başkanı Palandöken’den Esnaf Borçları İçin Yapılandırma Çağrısı

TESK Başkanı Palandöken’den Esnaf Borçları İçin Yapılandırma Çağrısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TESK Başkanı Palandöken’den Esnafın Borçları Hakkında Önemli Açıklama

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın devlete olan borçlarına dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Yüksek enflasyon ortamında esnaf ve sanatkarların rahat bir nefes alabilmesi amacıyla yeni bir yapılandırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Palandöken, şu ifadeleri kullandı:

“Enflasyona bağlı olarak girdi maliyetlerindeki artış, esnaf ve sanatkarlarımızı ciddi anlamda zorluyor.” Bir yandan artan iş yeri kiraları, stopaj, akaryakıt ve enerji fiyatlarındaki yükselişler, diğer yandan işçi giderleri gibi maliyetler, esnafımızın sattığı ürünlerin yerine yenisini koymasını imkansız hale getiriyor. Esnafın düzlüğe çıkabilmesi için, daha önceki dönemlerde olduğu gibi, vergi, trafik ve SGK prim borçları gibi devlete olan borçlarda kapsamlı ve uzun vadeli bir yapılandırma şarttır.

Son olarak çıkarılan 7440 sayılı Yapılandırma Kanunu ile 2023 yılı sonuna kadar 156 milyar TL tahsilat yapıldığını hatırlatan Palandöken, “Yeni bir yapılandırma ile hem devlet bütçesine gelir sağlanır hem de vatandaşımız ve esnafımız rahat bir nefes alır.” dedi.

Yüksek Enflasyon ve Blokeler Üzerine Değerlendirmeler

Yüksek enflasyonun piyasalardaki dengesizliği artırdığını belirten Palandöken, şu noktaları dile getirdi:

  • “Bir yandan esnafın müşteri sayısı düştü, geliri azaldı. Diğer yandan, insanların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve ekonominin canlanması için, devletin gelirini artırması adına daha uzun vadeli ve insanların ödeyebileceği şekilde yeni bir yapılandırma şart.”
  • “Ancak tam tersine, insanların hesaplarına bloke koyuluyor. Bu blokelerin kaldırılması gerekmektedir.”
  • “Eskiden devletin esnaf ve sanatkarlara sağladığı düşük faizli krediler, esnaf için can suyu niteliğindeydi. Bu krediler sayesinde borçlarını kapatabiliyorlardı.”
  • “Ancak şu anda bu kredilerin faizleri cazibesini yitirdi ve esnafın finansmana ulaşması daha da zorlaştı.”

Palandöken, yapılandırma kanununun yeniden gündeme getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu sayede esnafımız, nakit akışını düzene sokarak finansal rahatlama sağlayabilir. Aynı zamanda piyasalarda canlanma ve genel bir güven ortamı oluşur.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Sözcü

TESK Başkanı Palandöken’den Esnaf Borçları İçin Yapılandırma Çağrısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!