Ticaret Bakanlığı’ndan Sahte İlanlara Karşı Yeni Önlemler
Ticaret Bakanlığı, sahte ilanlarla mücadele etmek için önemli adımlar atmaya başladı. Özellikle, köpük ilanların yol açtığı fiyat manipülasyonlarına karşı alınan yeni tedbirler dikkat çekiyor. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi, bu sahtekarlıkların önüne geçmek amacıyla devreye alındı. Yeni düzenlemeler çerçevesinde, satışa aracılık yapacak kişilerin yetkilendirilmiş emlakçı olma şartı getirildi.
Ayrıca, satış işlemlerinin bir ‘güvenli ödeme sistemi’ aracılığıyla gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. İkinci el otomobil piyasasında da önemli değişiklikler yapıldı; sıfır otomobil satışının 6 ay ve 6 bin kilometre sınırından önce yapılması, şirketler için yasaklandı.
100 BİN LİRALIK CEZALAR YOLDA
Yeni tedbirlerin yanı sıra, belirlenen ceza aralığı, haksız rekabeti ve tüketici mağduriyetini önlemek amacıyla caydırıcı bir etki yaratması bekleniyor. Ticaret Bakanı Yardımcısı Mahmur Gürcan, otomobil ilanlarıyla ilgili sosyal medya platformlarına yönelik yeni yönetmeliklerin geleceğini duyurdu. Gürcan, “Şu anda tespitleri yapıyoruz. Sosyal medya platformları ya bizim belirlediğimiz kurallara uyacak ya da uyumadıkları takdirde her ilan başına 10 bin ile 100 bin TL arasında ceza uygulanacak” şeklinde konuştu.
Bakanlık, yalnızca sosyal medya platformlarına değil, aynı zamanda distribütörlere yönelik de bir dizi yeni yükümlülük getirdi.
ARAÇ FİYATLARINDA SONRADAN ARTIŞ YAPILAMAYACAK
Ticaret Bakanlığı tarafından motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin yapılan düzenlemeler çerçevesinde, distribütörlerin yetkili satıcılarla olan ilişkilerinde belirli kurallara uymaları zorunlu hale getirildi. Gürcan, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Distribütörler, yetkili satıcıları son üç yılın aylık ortalama satış miktarını aşacak şekilde araç alımı yapmaya zorlamamalıdır. Fatura tarihinden itibaren, araç fiyatında sonradan artış yapılması yasaklandı. Distribütörler, taşıtı satın alan yetkili satıcıya en geç 15 gün içinde teslim etmekle yükümlü olacak. Ayrıca, yetkili satıcıların araç satışlarını veya kampanyalara katılımlarını mal veya hizmet alımı gibi şartlara bağlamamaları gerekecek.”
Kaynak: Sözcü